Van Keirsbulck wil schitteren, maar: “Het voorjaar gaan we anders moeten inplannen”

Foto: Photo News

Van Keirsbulck wil schitteren, maar: “Het voorjaar gaan we anders moeten inplannen”

Print

Guillaume Van Keirsbulck (26) koerst zijn tweede jaar bij Wanty-Groupe Gobert. De West-Vlaming won vorig jaar de GP Samyn en viel op met een monsterontsnapping van 190 km in de Tour de France. “Ik was niet ontevreden over vorig jaar”, zegt hij op de teamstage in Benidorm, “maar ik wil me in 2018 toch meer tonen.”

“Mijn winter verliep nog beter dan vorig jaar”, zegt hij. “Vorig jaar was het weer hier zelfs in Spanje slecht en moest ik vaak op de rollen trainen. Nu heb ik echt al veel kilometers op de weg op de teller. Ik voel me goed en ik ben ook klaar om een stap vooruit te zetten.”

Van Keirsbulck koerste bijzonder sterk in Le Samyn en won ook de Waalse openingskoers. Verwacht werd dat hij zich ook in het Vlaamse voorjaarswerk zou tonen, maar dat viel een beejte tegen. “Het hangt soms af van kleine dingen. Ik had pech op een slecht moment in de E3 Harelbeke waar ik vlak voor de Taaienberg lek reed en van heel ver nog moest terugkeren in het peloton. Eigenlijk rijd ik daar een enorm sterke koers, maar ik word 36e, dat ziet niemand natuurlijk. Ik had veel dichter kunnen eindigen en zo heb ik dat in een paar koersen wel voorgehad. Als je in dat voorjaar nog een paar keer dicht eindigt, wordt er anders over je gesproken. Het was vaak net niet, ik hoop dat die pech keert in 2018 en ik me meer kan tonen.”

Planning

Een ding wil hij wel veranderen in dat voorjaar. “Ik heb in 2017 eigenlijk iets te veel gekoerst”, zegt hij. “Nokere Koerse, Handzame Classic, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Driedaagse De Panne-Koksijde, de Ronde en Roubaix. Dat zijn enorm veel koersen op minder dan een maand tijd. Tegen de Ronde was ik eigenlijk vermoeid en dat wil ik nu niet meer zien gebeuren. Dat voorjaar gaan we anders moeten inplannen.”

“Ik wil meer winnen dan vorig jaar en me ook tonen in de grote wedstrijden”, vat hij samen. “Ik kan echt wel een finale rijden en dat zou me ook vorig jaar gelukt zijn, maar pech nekte me. In de E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en zelfs in de Ronde moet ik me meer kunnen tonen in 2018. Ik werd in Dwars door Vlaanderen al eens vijfde (2015). Het is een koers die me ligt en ik kan er winnen, maar je moet gewoon een beetje geluk hebben. Ik heb nood aan een lastige koers, daarna kan ik sterk finishen. Ik ga de Ronde niet winnen”, beseft hij, “want Van Avermaet en Sagan kan ik niet van me afschudden en zijn een maatje te groot, maar een top vijf of zo, op een gezegende dag, moet toch wel mogelijk zijn.”

Hoe zijn koersprogramma er precies uit zal zien is nog niet helemaal duidelijk. “Ik zou graag de Ster van Bessèges rijden en daarna de Ronde van Oman, maar Hilaire ziet me daar liever niet koersen. Vorig jaar werden veel renners van de ploeg er ziek, maar ik koers er graag, het is een goede voorbereiding. Dus dat programma moeten we nog eens op elkaar afstemmen. Hij houdt me graag dicht bij hem (lacht), maar ik weet intussen wel wat ik moet doen om goed te zijn en ik ben mijn wilde haren kwijt. Ik wil dit jaar meer finales rijden, bewijzen dat ik het kopmanschap waard ben.”

Tour

De ploeg mag ook naar de Tour en daar heeft Van Keirsbulck opnieuw veel zin in. “Dat was echt een mooie ervaring en ik wil zeker een tweede keer er bij zijn. Zo’n monsterontsnapping, op mijn eentje, ga ik niet meer ondernemen, maar er zijn wel een paar ritten waar ik goesting in heb, zoals de waaieretappes in Bretagne, de kassei-rit. En natuurlijk wil ik ook mijn steentje bijdragen in de sprint voor Dupont. Ik heb dat in het verleden ook bij Quick-Step Floors gedaan. Als hij terug de Timothy is van 2016, zal hij hier bij ons een sterk seizoen rijden. Ik ken Timothy heel goed, we trainen soms ook samen en hij is een sterk renner en is opnieuw zeer gemotiveerd. Ik weet ook dat als ik mijn werk doe voor hem in de sprint, hij ook wel eens iets voor mij zal terugdoen. Zo zit hij in elkaar. Hij is zeker een aanwinst voor de ploeg.”

Meer sportnieuws