© AFP

Amerikaanse president Trump annuleert bezoek aan Londen en geeft Obama daar de schuld voor

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van donderdag op vrijdag getweet dat hij een bezoek aan Londen, waarbij hij de nieuwe Amerikaanse ambassade officieel zou openen, annuleert. Hij stak de schuld daarvoor op zijn voorganger Barack Obama.

“De reden waarom ik mijn reis naar Londen annuleer is dat ik geen grote fan ben van de regering-Obama die de wellicht best gelegen en fijnste ambassade in Londen voor een appel en een ei heeft verkocht, om een te ver gelegen nieuwe te bouwen voor 1,2 miljard dollar”, luidde de presidentiële tweet. “Een slechte zaak. Men wou dat ik het lint doorknipte. NEEN!”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vogens de kranten The Guardian en Daily Mail zal minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson die taak nu op zich nemen.

Nog volgens de Britse pers zou het voor volgende maand voorziene bezoek van Trump een serie betogingen uitlokken.

De Britse premier Theresa May had de Republikein uitgenodigd voor een staatsbezoek toen ze hem kort na zijn ambtsaanvaarding op het Witte Huis had ontmoet. De Britse regering had nog geen datum vastgelegd maar was een “werkbezoek” overeengekomen dat zou samenvallen met de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade.

Het State Department heeft laten weten dat de eerste stappen voor de verhuis van de VS-ambassade in 2008 zijn gezet, onder het presidentschap van George Bush, zo berichtte de zender NBC vrijdag. Bush is net als Trump een Republikein.

“Boodschap van de Londenaars begrepen”

Londens burgemeester Sadiq Khan heeft intussen gereageerd op de afzegging van Trump. Hij zegt dat de beslissing van Trump om niet naar het Verenigd Koninkrijk te komen toont dat Trump “de boodschap van de Londenaars begrepen heeft die vinden dat zijn beleid en acties niet overeenkomen met de waarden van de stad.”

Nu in het nieuws