Vlaanderen is officieel kandidaat voor het WK wielrennen in 2021, maar op welk parcours?

Foto: BELGA

Johan Museeuw pleit voor Vlaamse Ardennen

Vlaanderen is officieel kandidaat voor het WK wielrennen in 2021, maar op welk parcours?

Print

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft de Vlaamse Regering voorgesteld om Vlaanderen officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van het WK wielrennen in 2021. Vanuit het beleidsdomein Sport stelt de minister alvast 3,5 miljoen euro ter beschikking om de kandidatuur samen met de wielerfederaties voor te bereiden.

Het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg vindt elk jaar in september in een andere gaststad of regio plaats. Het is hét wielerevenement van het jaar voor verschillende disciplines en afstanden, waaronder de elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de juniorenwedstrijden. Voor Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is het tijd dat het WK opnieuw naar Vlaanderen komt: “Vlaanderen is koers, maar het is al van 2002 in Zolder geleden dat we het WK hier hebben georganiseerd. Nu doet zich de mogelijkheid voor om het naar Vlaanderen te halen in het jubileumjaar 2021, 100 jaar na het allereerste WK.”

De Vlaamse Regering besliste vandaag het voorstel te steunen en ook de wielerbonden zijn enthousiast. De minister kan nu samen met hen de officiële kandidatuur voorbereiden en starten aan de opmaak van het biddossier. Hij trekt daar alvast de nodige middelen voor uit: “Ik maak vanuit Sport 3,5 miljoen euro vrij, onder andere voor de opmaak van het biddossier en voor de hosting fee. Samen met de wielerfederaties dienen we onze kandidatuur in juni in bij de internationale wielerunie UCI, in september zullen we dan weten of Vlaanderen het WK in 2021 mag organiseren.”

“Fantastische promotie voor Vlaanderen wielerland”

Over het parcours, de start- en aankomstplaatsen bestaat nog geen duidelijkheid. In Vlaanderen kunnen we de meest uiteenlopende soorten koersen organiseren. Klassiekers met stevige kuitenbijters, waaierkoersen of biljartvlakke omlopen voor sprinters, we hebben het allemaal in huis. “Het WK organiseren zou voor Vlaanderen een mooie opportuniteit zijn,” zegt Vlaams Minister-President Geert Bourgeois, “Niet alleen voor de fans die de kans krijgen om de absolute wereldtop enkele dagen op rij aan het werk te zien, maar ook voor de uitstraling van Vlaanderen in de wereld. Het WK wielrennen is één van die sportevenementen die écht overal tot in de kleinste uithoekjes van de wereld het beeldscherm halen. Een fantastische promotie voor Vlaanderen wielerland”.

Uiteraard vraagt de deelname aan de bidding-procedure en de organisatie van dit topevenement heel wat voorbereidings- en studiewerk. Om die reden werd al een haalbaarheidsstudie voor de organisatie van het WK in Vlaanderen uitgevoerd. EventFlanders, de organisatie die instaat voor het Vlaamse topevenementenbeleid, heeft een analyse gemaakt van beschikbare locaties en accommodaties en van de in Vlaanderen aanwezige organisatorische competenties. Uit dit haalbaarheidsonderzoek blijkt alvast dat het voor Vlaanderen perfect mogelijk is het WK te organiseren.

Het WK naar Vlaanderen halen, levert bovendien ook economische return op. “De economische impact van zo’n WK is aanzienlijk en wordt voorzichtig geschat op 30 miljoen euro”, zegt minister Muyters. “Al mogen we als echte wielerregio waarschijnlijk nog ambitieuzer zijn.”

Johan Museeuw pleit voor WK in Vlaamse Ardennen

Als Vlaanderen het WK wielrennen van 2021 krijgt toegewezen, hoopt Johan Museeuw dat de titelstrijd in de Vlaamse Ardennen plaatsvindt. ‘De Leeuw’ pleit voor een WK op een parcours als dat van de Ronde van Vlaanderen.

“Het is mooi te vernemen dat het WK wielrennen mogelijk in 2021 in Vlaanderen zal georganiseerd worden. Nu is het afwachten of men erin slaagt”, zegt Museeuw, die in 1996 zelf wereldkampioen werd. “Ik mocht in Lugano het zegegebaar maken. Ik ben nog één van de weinige levende Belgische wereldkampioenen en dan weet je dat je wellicht bij het geheel zal betrokken worden. Maar dat vind ik zeker niet erg.”

Vlaanderen is officieel kandidaat voor het WK wielrennen in 2021, maar op welk parcours?
Foto: photonews

Vraag is waar het WK over drie jaar kan georganiseerd worden. De laatste keer in ons land was dat in Zolder in 2002, toen Mario Cipollini won.

“Ik heb Ronse meegemaakt. Dat was mijn eerste wereldkampioenschap op Belgische bodem”, haalt Museeuw herinneringen op aan het WK van 1988, toen Maurizio Fondriest won. “Ik vond het wel iets hebben. Daarna kwam Zolder. Dat was vlak en daar opteer ik niet voor. Ik wil meer een parcours als dat van de Ronde van Vlaanderen. Het Vlaanderen dat wij écht kennen en dit ook om de streek voluit te promoten. Onze eigen renners dromen nog altijd over de Ronde van Vlaanderen. Wij hebben hier in de streek te veel mooie dingen om die links te laten liggen. Oudenaarde zou voor mij de ideale uitvalsbasis zijn. Zeker als je het parcours wil laten lopen over hellende wegen. Als het WK in Vlaanderen georganiseerd wordt, komt de koers opnieuw thuis. Wij hebben de koers nu eenmaal in onze genen. Wij mogen chauvinistisch zijn als het over onze regio en wielrennen gaat.”

Roger De Vlaeminck: “Jammer dat Yvoir niet in Vlaanderen ligt”

Dat Vlaanderen in 2021 het WK wielrennen wil organiseren, klinkt Roger De Vlaeminck als muziek in de oren. De 70-jarige De Vlaeminck ziet de renners liefst koersen op een “pittig en selectief parcours” waarop strijd wordt geleverd.

De Vlaeminck won in zijn indrukwekkende carrière talloze wedstrijden maar wereldkampioen op de weg werd hij nooit. In 1975 kwam Le Gitan (de zigeuner) er het dichtst bij, maar moest hij in het Naamse Yvoir de Nederlander Hennie Kuiper voor laten gaan. “Het is jammer dat Yvoir niet in Vlaanderen ligt, anders zou zich daar het ideale traject situeren voor het wereldkampioenschap. Ik werd er tweede en het parcours was selectief genoeg”, stelt De Vlaeminck.

Vlaanderen is officieel kandidaat voor het WK wielrennen in 2021, maar op welk parcours?
Foto: photonews

“Als ik zelf een omloop ineen zou mogen knutselen, dan stak ik er zeker de Edelare en de Volkegemberg in. Twee fikse kuitenbijters. De streek van Oudenaarde heeft nog wel enkele andere mooie zaken in petto. Hier in mijn streek, het Meetjesland, is het veel te vlak. Het wereldkampioenschap moet gereden worden op een selectief parcours. Maar het moet ook veilig blijven. Daarom ook zou ik zware kasseizones trachten te vermijden”, stelt de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix.

“Hellingen moeten er zeker in”, vervolgt De Vlaeminck. “Het kan de charme van Vlaanderen alleen maar te goede komen. Beklimmingen als de Kemmelberg zou ik dan weer niet aanspreken. Net iets te gevaarlijk denk ik. Wel moet het pittig zijn. Het betreft immers een wereldkampioenschap. Er moet strijd geleverd worden. Met een hele bende starten en dan naar de eindmeet rijden om te spurten voor de regenboogtrui, het zou niet mooi zijn.”

Freddy Maertens: “Ronse heeft steeds spektakel geboden”

Als Vlaanderen in 2021 het WK wielrennen mag organiseren, komt dat voor Freddy Maertens geen dag te vroeg. “Het is van 2002 en Zolder geleden dat het WK nog eens in België werd gehouden. Voor zo’n wielernatie is dat veel te lang geleden. Ik hoop dat het lukt”, zegt de wereldkampioen van ‘76 en ‘81.

Vlaanderen is officieel kandidaat voor het WK wielrennen in 2021, maar op welk parcours?
Claude Criquielion in Ronse 1988 Foto: Photo News

Over het type parcours waarop in Vlaanderen voor de regenboogtrui mag worden gestreden, heeft de 65-jarige Maertens ook een uitgesproken mening. “Ronse heeft steeds spektakel geboden. Er was eerst de clash tussen Benoni Beheyt en Rik Van Looy (in 1963). Dan het incident tussen Claude Criquielion en Steve Bauer (in 1988). In Ronse is er altijd wel iets geweest. Maar er is natuurlijk ook de streek rond Oudenaarde. Daar hebben ze voldoende kennis wat betreft het organiseren van een groot wielerevenement sinds de Ronde van Vlaanderen er neergestreken is. Men kan daar een heel selectief parcours uitbouwen, een wereldkampioenschap waardig.”

“En waarom niet gaan voor een sprint”, vraagt Maertens zich af. “Daar is toch ook niets mee? Dan opteer ik natuurlijk voor de streek rond mijn eigen Lombardsijde. De wind aan de kust kan het heel lastig maken, het hoeven niet altijd hellingen te zijn.”

Meer sportnieuws