© Victoriano Moreno

Opnieuw 18 jaar cel voor zestiger die echtgenoot met badjasriem wurgde in Deurne

Het Antwerpse hof van beroep heeft Jean L. (68) veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op zijn echtgenoot Emiel Oldijck (65). Hij had het slachtoffer gewurgd met een badjasriem in hun appartement aan de Maria de Heeltstraat in Deurne, omdat hij zijn alcoholmisbruik niet meer aankon. Het openbaar ministerie had 21 jaar cel gevorderd, maar het hof bevestigde de celstraf die hij in eerste aanleg had gekregen.

Jean L. had op 1 mei 2015 zelf naar de hulpdiensten gebeld. “Ik denk dat ik juist iemand vermoord heb. Ik heb mijn echtgenoot gewurgd en hij ademt niet meer”, zei hij snikkend. De politie en de ambulanciers troffen Emiel op het bed aan, met de riem van een badjas rond zijn hals gesnoerd. Alle hulp kwam te laat.

Jean en Emiel waren 39 jaar samen. De laatste zes maanden dronk het slachtoffer veel. Hij weigerde te minderen, tot grote frustratie van Jean. Op de dag van de feiten waren ze op café gegaan en was Emiel weer erg dronken geworden.

De beklaagde verklaarde dat hij toen al dacht: ‘nu moet het stoppen’. Hij liep al langer met het idee rond om zijn echtgenoot uit de weg te ruimen, maar had nooit iets durven ondernemen. Toen ze thuis kwamen, wilde het slachtoffer nog een glas wijn en voor Jean was dat de spreekwoordelijke druppel. Hij ging met de riem van een badjas naar de slaapkamer, ging achter Emiel staan en zei: “Ik heb iets anders bij, daar kom je ook van tot rust”.

De verdediging pleitte dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt, maar het hof volgde dat standpunt niet. Uit de verklaringen van Jean L. bleek dat hij zich goed voelde in hun relatie. Het drankprobleem van Emiel woog wel op hem, maar toch was hij hem steeds blijven voorzien van alcohol.

Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met het feit dat Jean geen slecht mens is. “Hij hield veel van zijn partner, maar nam het recht in eigen handen en trachtte zijn problemen op te lossen door het slachtoffer te doden”, aldus het hof.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio