© vier

Lies Lefever gleed uit en werd tevergeefs gereanimeerd

Lies Lefever (37) stierf woensdagavond na een ongelukkige val in de keuken, thuis in het Vlaams-Brabantse Asse. Het parket sluit kwaad opzet en een wanhoopsdaad uit. Een uur reanimatie kon niet meer baten voor de moeder van twee, die al een tijdje vocht tegen haar demonen.

Pieter Huyberechts, Dirk Coosemans

Kobe en Wannes, de twee kinderen, sliepen al een tijdje. Joost, de liefde van haar leven, was in een andere ruimte toen het gebeurde. Rond 22.30u stapte Vlaanderens geliefde cabaretière richting de keuken. Ze gleed uit en viel hard neer op de grond. Haar man trof haar kermend van de pijn aan op de keukenvloer. Volgens onze informatie kampte ze met hevige ademhalingsproblemen.

“Haar man heeft meteen de hulpdiensten gealarmeerd”, zegt Sabine Lievens van het parket Halle-Vilvoorde. Die waren bijzonder snel ter plaatse. Bij aankomst bleek ze echter buiten bewustzijn. Volgens welingelichte bronnen werd Lefever een uur lang tevergeefs gereanimeerd. Om iets voor middernacht werd ze dood verklaard.

Ongelukkige val

Hoewel niets wees op een crimineel feit werd toch een autopsie uitgevoerd op haar lichaam. Dat is een standaardsituatie in zo’n geval. “Een definitieve doodsoorzaak kon niet worden bepaald”, zegt Lievens.

Het gerecht gaat uit van een noodlottig ongeval. “Zeker is dat kwaad opzet, een tussenkomst van een derde dan wel een wanhoopsdaad 100% uit te sluiten zijn.”

In een recent interview vertelde Lefever nog zo blij te zijn met het leven. Al was er die blijvende strijd tegen bepaalde problemen, een gevolg van haar traumatische ervaringen als jonge baby. “Ik hoop nog lang te mogen leven. Liefst wel niet te lang. 80 of zo”, zei ze.

Alles voor man en kinderen

Volgende maand zou de geadopteerde Rwandese 38 worden. Haar dood komt er pas enkele maanden nadat ze was gestopt als cabaretier. Ze was er even klaar mee, zei ze, met het leven in de schijnwerpers. De weerbots van haar somber verleden was soms te groot.

Haar familie, gisteren opgevangen door Slachtofferhulp, reageerde namens manager Johnny Quide bijzonder aangeslagen. “Lies’ dood is zo onverwacht. Haar man Joost en de twee kinderen hopen de ware reden van haar plotse overlijden te achterhalen.” Hij omschrijft haar als een bijzonder moedige vrouw die mensen vrolijk maakte met haar optredens. “En toch was stoppen een bewuste keuze”, zegt Quide. “Ze koos voor haar man en twee kindjes. Want ik zie hen toch zo graag, zei ze altijd.”