KV Mechelen verwelkomt broodnodige spits: “Een stier in de aanval”

Foto: BELGAIMAGE

KV Mechelen verwelkomt broodnodige spits: “Een stier in de aanval”

Print

Met Fatos Beciraj – spreek uit Be-tsji-raj – heeft KV Mechelen een spits van internationaal niveau gestrikt. De 29-jarige Montenegrijnse Kosovaar verbrak zijn dure contract bij Dinamo Moskou om bij Malinwa te vechten tegen de degradatie. Zijn troeven? Power, ervaring en een garantie op goals.

De goalgetter

Met Beqiraj heeft KV Mechelen een echte goalgetter in huis. Sinds hij in januari 2008 Kosovo verliet, maakte hij 138 goals in tien jaar. Overal waar hij speelde, van Kroatië tot China, trof hij raak. In 2009 werd hij met 18 goals topschutter van Montenegro. Drie jaar kroonde hij zich tot eerste buitenlandse topschutter in Kroatië. Bij Dinamo Minsk in Wit-Rusland was hij met 19 goals in één seizoen de meest scorende spits in 25 jaar.

Zijn meest gedenkwaardige goal maakte Beqiraj in 2011 met Dinamo Zagreb op Real Madrid in de Champions League. Bij een 6-0 kopte hij de eerredder binnen, waarna Ivan Tomecak nog milderde tot 6-2. Bij de nationale ploeg van Montenegro scoort Beciraj iets minder vlot (9 goals in 49 interlands), omdat hij door de concurrentie met Jovetic en Vucinic geregeld op de flank staat.

De stormram

Beciraj moet KV ook fysieke présence bijbrengen in de zestien. Als centrumspits is hij niet de grootste (1m83), de meest verfijnde evenmin, maar op pure kracht moet hij voor weinig anderen in België onderdoen. Duje Cop (Standard) speelde tussen 2012 en 2014 samen met Beciraj in Zagreb en herinnert zich hem vooral als krachtpatser. “Fysiek is hij ijzersterk. Voor zijn lengte heeft hij een enorm krachtig lichaam en daarnaast is hij nog redelijk snel. Je kan hem een beetje vergelijken met een stier.” Een stier die immuun lijkt voor blessures. De afgelopen tien jaar speelde hij gemiddeld meer dan veertig duels per seizoen.

KV Mechelen verwelkomt broodnodige spits: “Een stier in de aanval”
Foto: Photo News

Cop is overtuigd dat Beciraj goed zal aarden in België. “Zijn kwaliteiten passen hier perfect. KV deed een uitstekende zaak door hem te halen, het gaat veel plezier aan hem beleven. Op het veld en ernaast. Fatos is een topkerel met een goed karakter.”

De routinier

Tot slot brengt Beciraj veel ervaring mee. Met Podgorica (2009) en Dinamo Zagreb (2011, 2012 en 2013) won hij vier titels en twee bekers. Met Zagreb speelde hij tweemaal Champions League, ook in de Europa League speelde hij driemaal de groepsfase: twee keer met Zagreb, één keer met Minsk.

Bij Dynamo Moskou maakte Beciraj ook kennis met degradatievoetbal. In februari 2016 moest hij de club helpen redden. Tevergeefs, Dynamo zakte voor het eerst naar tweede. Beciraj bleef Dynamo trouw en loodste de club met negen goals terug naar eerste. Bij de nationale ploeg van Montenegro is Beciraj al negen jaar vaste klant. Met 49 interlands is hij de op een na meest ingezette speler voor de jonge voetbalnatie.

Dat Beciraj aan zijn eerste avontuur in West-Europa begint, is straf. Hij had al meermaals de kans om naar een van de grotere competities te gaan. Benfica trok in 2010 aan zijn mouw, later Everton, Sevilla en PSV. Het is nu Malinwa geworden. Een straffe transfer in volle degradatiestrijd. De druk is zwaar, maar hij beschikt over een breed paar schouders.

Meer voetbalnieuws