© Shutterstock

Een saunabezoek is echt goed voor je, volgens dit onderzoek

Sauna's zijn niet enkel de perfecte manier om tot rust te komen, ze bevorderen ook de algemene gezondheid. Dat heeft een onderzoek van de University of Eastern Finland uitgewezen. Regelmatig de sauna induiken zou volgens de onderzoekers de kans op een verhoogde bloeddruk, hartziektes en dementie verkleinen.

VVA

Een groep onderzoekers van de Finse universiteit, University of Eastern Finland, heeft ontdekt dat personen die op regelmatige basis een saunabezoek inlassen minder kans lopen op een aantal (potentieel) levensbedreigende aandoeningen zoals dementie, hartziektes en een verhoogde bloeddruk. Het team voerde eerder al een soortgelijk onderzoek uit met dezelfde bevindingen als resultaat, maar de toenmalige conclusies waren louter op observaties gebaseerd. Nu werden meer dan honderd personen voor en na hun saunabezoek medisch opgevolgd.

Uit het onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Human Hypertension and the European Journal of Preventive Cardiology is gepubliceerd, is gebleken dat een saunabezoek de systolische bloeddruk of bovendruk van 137 naar 130 mmHg verlaagt en de diastolische bloeddruk of onderdruk van 82 naar 75 mmHg. De verlaging van de diastolische druk houdt overigens tot dertig minuten na het verlaten van de sauna aan.

De saunabezoeken oefenden daarnaast ook een positief effect uit op het bloedvatenstelsel en het hart. Tijdens de saunasessies ging de hartslag van de proefpersonen geleidelijk omhoog, tot een gemiddelde van 120 hartslagen per minuut, wat vergelijkbaar is met een hartslagritme tijdens een sportieve activiteit. Of dit nu betekent dat een sauna dezelfde voordelen met zich meebrengt als regelmatige beweging, staat volgens de onderzoekers wel nog niet vast.

Dr. Jari Laukkanen, cardioloog en professor aan de University of Eastern Finland, benadrukt nog dat personen met een lage bloeddruk en hartziektes beter het advies van een arts vragen vooraleer ze een sauna binnenstappen.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond