Grootschalige drugsorganisatie opgerold: onderzoek begon bij zeepbedrijf

Foto: BELGA

Grootschalige drugsorganisatie opgerold: onderzoek begon bij zeepbedrijf

Print

In het omvangrijke drugsdossier waarbij de Belgische en Nederlandse justitie en politiediensten achttien verdachten hebben aangehouden, zijn geavanceerde en complexe opsporingsmethoden gebruikt. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw donderdag in de gebouwen van de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) in Hasselt gezegd.

De huiszoekingen vonden plaats op 8 en 9 januari in onder meer Neerpelt, Lommel, Brecht, Ravels, Deinze, Geel, Brasschaat, Antwerpen, Merksem en Deurne.

(Lees verder onder de foto)

Grootschalige drugsorganisatie opgerold: onderzoek begon bij zeepbedrijf
Een van de huiszoekingen vond plaats aan de Minister Delbekelaan in Merksem. Foto: rr

Het vermoedelijke kopstuk is J. H. uit het Nederlandse Sint-Willebrord, die vroeger lid was van de York bende. De spilfiguur werd gevat bij een transactie van 56 kilo cocaïne.

In de kleine perszaal in Hasselt stonden negen cameraploegen en een 35-tal journalisten en fotografen.

27.000 manuren

“De onderzoekers werden geconfronteerd met diverse contra-strategieën, zoals het minimale gebruik van telefoons en voertuigen, het afschermen van woningen door allerhande veiligheidsmaatregelen, het gebruik van codetaal en contra-observaties”, aldus Van Leeuw.

De FGP van Limburg werkte gedurende anderhalf jaar met een vijftienkoppige ploeg voltijds aan het onderzoek. De speurders presteerden in totaal minstens 27.000 manuren. De Belgische en de Nederlandse justitie wilden zo ver mogelijk doorstoten tot de top van de criminele organisatie.

Zeepbedrijf in Lommel

“Uit diverse voorgaande dossiers van het federale parket, waarin reeds een aantal belangrijke veroordelingen vielen, is gebleken dat de regio Limburg geconfronteerd wordt met een vrij ernstige drugproblematiek”, zei Van Leeuw. “Verschillende organisaties hebben zich in deze regio gevestigd met het oog zich op een uitgebreide schaal schuldig te maken aan de productie en handel in drugs. Dat de regio aan Nederland grenst, speelt zeker een belangrijke rol. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er in de grensstreek een grote interactie is tussen beide landen.”

Sinds 11 maart 2009 bestaat er een samenwerkingsprotocol tussen het federale parket in ons land en het landelijk parket in Nederland en dat heeft nu volgens justitie eens te meer zijn nut bewezen.

Het onderzoek werd midden 2016 opgestart, omdat een zeepbedrijf in Lommel abnormaal grote bestellingen van chemicaliën plaatste. In het dossier is 300.000 tot 400.000 liter aanmaakproducten in beslag genomen. Dat wil zeggen dat 300.000 tot 400.000 kilo synthetische drugs niet geproduceerd konden worden.

MEEST RECENT