Filmpje toont waarom je badspeelgoed beter weggooit: "Het zit vol schimmels"

Badspeelgoed is allesbehalve proper, dat bewijst een vader die in een YouTube-filmpje in een figuurtje knijpt. Er komt water uit de mond, maar ook een portie schimmel. Dat is volstrekt normaal, maar betekent volgens hem niet dat je het speelgoed nog langer moet houden.

vwh

De Amerikaanse Jack Toepfer plaatste twee jaar geleden een filmpje online waarin te zien is hoe hij in een speelgoedpiraatje knijpt. Er komt een kwakje schimmel uit, die zomaar terug in het badwater zou kunnen terechtkomen. Of erger: in de mond van je peuter. “Speelgoed dat water vasthoudt, droogt niet volledig. Gooi het weg. Je kinderen kauwen erop, drinken het water soms op en vertrouwen het omdat het in een zeperig bad drijft en dus wel proper moét zijn”, waarschuwt hij. “Als ik dit speeltje open zou snijden, zou ik vast meer schimmel vinden.”

Schimmels

Het filmpje is nu pas ontdekt en circuleert op het internet. Onder meer de Britse sites The Independent en Metro pikken het op omdat het probleem nog steeds relevant is. De kans dat je oogappel ernstig ziek wordt als er een beetje schimmel in zijn mond terechtkomt is klein. Schimmels maken deel uit van onze omgeving en het menselijk lichaam is in staat om er mee om te gaan, maar viroloog Marc Van Ranst vindt het allesbehalve proper.

Stilstaand water

“Vanbinnen in het speelgoed zit stilstaand water en dat is nooit een goed idee. De badkamertemperatuur is ideaal om er dingen in te laten groeien. In theorie kan je er ziek van worden, maar je hoeft nu ook niet in paniek te schieten. Het is gewoon niet hygiënisch”, klinkt het. “Waarom moet badspeelgoed trouwens sproeien? Dat heeft niet echt een meerwaarde. De douchekop is op zich al leuk genoeg. Verder kan je kind zich vast uitstekend amuseren met een bootje.”

Het is niet de eerste keer dat men zich bekommert over de hygiëne van kinderspeelgoed. Begin vorig jaar ontdekten ouders dat het populaire bijtspeeltje Sophie De Giraf vanbinnen vol schimmel zat omdat kindjes hun speeksel erin achter bleef.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin