Lies Lefever totaal onverwacht overleden: kwaad opzet uitgesloten

Print

Foto: Jan Van der Perre

Comédienne en cabaretière Lies Lefever (37) is woensdagnacht onverwacht overleden. Ze werd dood in haar woning gevonden. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar door de autopsie kan kwaad opzet wel uitgesloten worden.

De blinde comédienne zou volgende maand 38 worden. Ze viel afgelopen nacht in haar keuken. Haar echtgenoot trof haar lichaam aan. Het parket stelde een wetsdokter aan om de precieze doodsoorzaak te achterhalen.

Het parket van Halle-Vilvoorde en het gerechtelijk lab kwamen ter plaatse om de situatie te onderzoeken. “De autopsie heeft de doodsoorzaak niet exact kunnen bepalen, maar kwaad opzet en/of tussenkomst van een derde kunnen wel uitgesloten worden.”

Lies Lefever, geboren in Rwanda en opgegroeid in Beerse, woonde samen met haar man en haar twee kinderen in Asse. Vlaanderen zal zich haar vooral herinneren als de grappige, slechtziende zwarte vrouw die op haar gitaar gevaarlijk lichte liedjes speelde.

Kamagurka en Geubels

Lefever stak haar neus aan het venster van de comedyscene eind 2009. Ze trad toen op als vast voorprogramma van de zaalshow van Kamagurka “Kamagurka geneest”. In 2011 verzorgde ze het voorprogramma van Philippe Geubels’ theatertournee “Hoe moet het nu verder?”. Haar eerste avondvullende comedyshow, “Meisje van plezier”, ging datzelfde jaar in première.

Tijdens het twaalfde seizoen van het Eén-praatprogramma “De Laatste Show” bracht Lefever iedere woensdag een protestlied. Ze was ook te zien in “De Rode Loper”.

In 2014 stond ze voor de Vlaamse verkiezingen op de 10de plaats op de Vlaams-Brabantse lijst van Groen.

Lefever had onderdak gevonden bij het artiestenbureau “PretPraters”, waar ook collega’s als Philippe Geubels, Johan Terryn, Jens Dendoncker en Thomas Smith bij zitten.

Beerput

Haar levensverhaal beroerde echter ook. In 2015 verscheen Lefever in een bijzonder emotionele uitzending van ‘Heylen en de Herkomst’. Ze vertelde daar dat ze nagenoeg blind werd doordat ze als baby in een beerput werd gegooid door haar moeder. Dankzij twee mannen die ‘iets hadden gehoord in de beerput’, overleefde ze de verschrikkelijke omstandigheden. Uiteindelijk kwam ze als zwaargewonde baby bij een koppel in Vlaanderen terecht, dat haar tijdelijk wou opvangen.

Omdat ze na de uitzending van ‘Heylen en de Herkomst’ voortdurend werd aangesproken, nam ze daarna even een time-out.

Dikke streep onder comedy

In november vorig jaar zei Lefever in CittA Kempen dat ze een lijn trok onder comedy. “Een dikke streep, geen stippellijn. Ik moet definitief stoppen, onder meer om mijn hoofd volledig vrij te maken voor nieuwe avonturen. Ik sluit niet uit dat ik ooit opnieuw op een podium stap, maar voorlopig is het genoeg. Trouwens comebacks zijn keihard in. Comedy is nooit mijn bedoeling geweest.”

MEEST RECENT