Passagiers van nieuwjaarscruise staan doodsangsten uit: “Dit was het ergste moment uit mijn leven”

Print

Toen op 29 december duizenden passagiers in New York aan boord gingen van het luxecruiseschip Norwegian Breakaway, kon niemand vermoeden welke hel ze nauwelijks enkele dagen later zouden moeten doorstaan. Drie dagen lang moesten de opvarenden een storm van historische proporties trotseren.

De Norwegian Breakaway, een luxe cruiseschip van de rederij Norwegian Cruise Line, verliet op 29 december de haven van New York richting Bahamas. Het luxevaartuig van meer dan 300 meter lang had meer dan 1.500 man personeel en bijna 4.000 passagiers aan boord, stuk voor stuk reizigers die dachten dat ze een fantastische nieuwsjaarscruise tegemoet gingen. Het draaide anders uit, want op de terugweg liep het mis.

De problemen begonnen op dinsdag 2 januari, toen het schip net de Bahamas had verlaten en op haar terugreis naar New York recht in de bomcycloon terechtkwam die op dat moment de oostkust van de Verenigde Staten teisterde. Bijna drie dagen lang moest het schip een helse storm trotseren met golven van wel 10 meter hoog. Aan boord heerste totale chaos, zo is op videobeelden te zien, en her en der waren er delen ontoegankelijk door wateroverlast.

“Dit loopt niet goed af”

“Ik dacht dat ik nooit in zo’n situatie zou belanden, maar ik kan zeggen dat dat het ergste moment uit mijn leven was”, getuigt Karoline Ross, die een trip met de hele familie boekte voor de 80ste verjaardag van haar vader, bij CBS News. “Als je op een boot zit in het midden van de oceaan en het water loopt van de trappen, denk je ‘dit loopt niet goed af’.”

“In onze kajuit stond 6 centimeter water”, aldus Del Ross, een ander familielid dat meevoer. “Uit de liften drupte het langs alle kanten.” Nog volgens de familie Ross waren veel mensen aan het huilen en was iedereen zeeziek. Overal lag gebroken glas en de douches stonden op springen.

Uit bed getild

“Woensdagnacht werden mensen gewoon uit hun bed getild”, vertelt opvarende Ellen Leffak aan Mashable. “Het schip was zo hard aan het bewegen dat mensen echt uit hun bedden rolden.” Veel mensen zochten hun toevlucht tot de publieke ruimtes op het schip en probeerden er de slaap te vatten in één van de zeteltjes.

Norwegian Cruise Line krijgt veel kritiek omdat de storm was aangekondigd, maar de reis toch volgens schema doorging. Bovendien vonden veel passagiers dat ze veel te weinig informatie kregen. De maatschappij heeft zich intussen geëxcuseerd voor de erger dan verwachte weersomstandigheden en benadrukt dat alle passagiers en bemanningsleden uiteindelijk veilig zijn aangekomen.

Nu in het nieuws