Zorgt Antwerpse ‘ReindeerCam’ voor minder dodelijke ongevallen op Belgische spoorwegen?

Print
Zorgt Antwerpse ‘ReindeerCam’ voor minder dodelijke ongevallen op Belgische spoorwegen?

Foto: Stefaan Beel

De Antwerpse start-up Engine27 is bezig met het ontwikkelen van een camerasysteem dat het aantal persoonsongevallen op de Belgische spoorwegen moet doen afnemen. “Elk slachtoffer op de Belgische sporen is er één te veel”, klinkt het woensdag in Het Laatste Nieuws.

Het Antwerpse IT-bedrijf Engine27 is geen nieuweling in technologie voor spoorwegen. Momenteel werkt het samen met een Amerikaanse firma aan de ‘ReindeerCam’, een systeem dat treinbestuurders automatisch een melding geeft als er zich rendieren in de buurt van de sporen bevinden. Noorwegen hoopt met de applicatie het aantal dodelijke ongevallen met rendieren in het land terug te dringen.

”Onze start-up heeft algoritmes ontwikkeld die op het bestaande cameraplatvorm van de Noorse spoorwegen kunnen draaien”, vertellen Geert Van Herbruggen en Bart De Boeck, de oprichters van Engine27, in Het Laatste Nieuws. “De ‘intelligente’ camera’s detecteren in eerste instantie of er zich iets vreemds over de sporen verplaatst. Daarna controleren de camera’s of het om een rendier gaat. Als dat het geval is, wordt de machinist met een signaal op hoogte gebracht. Hij of zij moet dan de gepaste maatregelen nemen.”

Spoorlopers in België

Van Herbruggen en De Boeck hopen snel rond de tafel te kunnen zitten met de Noorse autoriteiten. In afwachting daarvan willen ze, samen met de NMBS en Infrabel, het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van spoorlopen in ons land terugdringen. Enkel in de eerste helft van 2017 kwamen maar liefst 417 mensen om op de Belgische spoorwegen.

“Elk slachtoffer op de Belgische sporen is er één te veel”, vinden Van Herbruggen en De Boeck. “Met behulp van onze technologie kunnen aanrijdingen vermeden worden. We willen niet alleen minder ongevallen bij spoorlopers, maar ook bij werknemers die op de sporen herstellingen uitvoeren.”

Enkele weken geleden zat Engine27 voor het eerst samen met Ifrabel. De start-up gaat nu een concept uitwerken.

MEEST RECENT