Minstens 13.000 wintersporters vast in de Alpen: Antwerpse leerlingen opgevangen door civiele bescherming

Print

Vanuit Zermatt werden toeristen per helikopter geëvacueerd. Kleine foto: de civiele bescherming organiseert voor Belgische scholieren opvang in de sporthal van Sierre. Foto: EPA-EFE

Hevige sneeuwval zorgt ervoor dat in de Alpen verschillende wegen afgesloten zijn en dat er een hoog lawinerisico is. Een honderdtal Antwerpse leerlingen werd enkele uren opgevangen door de civiele bescherming.

Op verschillende plaatsen in de Alpen in Zwitserland, Frankrijk en Italië viel maandagnacht zo veel sneeuw dat er een groot lawinegevaar ontstond. Het risico werd opgetrokken tot het hoogste niveau. Onder meer in het bekende Zwitserse skioord Zermatt is de hinder heel groot. Het dorp is volledig afgesloten van de buitenwereld. Liefst 13.000 toeristen zaten gisteren nog vast in het dorp. In de namiddag werd een deel van de toeristen met helikopters uit het dorp ontzet.

“Fantastisch opgevangen”

Ook in de volgende vallei zorgde de sneeuwval voor hinder. Een groep van meer dan driehonderd Belgische scholieren geraakte pas na enkele uren vertraging op zijn bestemming in Zinal. Bij de groep ook twee Antwerpse basisscholen, Sint-Stanislas uit Berchem en De Ark uit Wilrijk, samen goed voor een honderdtal leerlingen uit het zesde leerjaar. “We waren dinsdagochtend om 9u aangekomen in Sierre en zouden daar normaal de bus naar Zinal nemen”, vertelt Joris Zwysen, leraar van het Sint-Stanislascollege.

De scholen kregen de begeleiding van Openluchtklassen vzw en vernamen al snel dat de sneeuwval in combinatie met de felle wind voor groot lawinegevaar zorgde. “We zijn door de civiele bescherming opgevangen in een sporthal in Sierre”, aldus Zwysen. “We moeten echt wel benadrukken dat dat fantastisch geregeld werd. Ze zorgden voor koekjes, chocolade en ijsthee en ’s middags werd spaghetti gemaakt.”

Rond 15u was de weg naar het skioord vrijgemaakt en veilig bevonden. “Tegen 16u waren we allemaal boven”, zegt Zwysen. “Enkele uren later dan gepland, dat wel. Maar het belangrijkste is dat we nu allemaal veilig naar boven konden vertrekken.”

MEEST RECENT