Zo bescherm je leren tassen en schoenen (en gaan ze nog langer mee)

Foto: Arthur Aston

Mode

Zo bescherm je leren tassen en schoenen (en gaan ze nog langer mee)

Print
Leer is en blijft een delicaat materiaal om mooi te houden. Met de juiste tools en technieken heb je veel langer plezier van je leren items. Je lederen tassen en schoenen beschermen? Dat doe je zo!

Je leren handtas verdient wat extra zorg

Je leren handtas wordt dagelijks op de proef gesteld door al het gewicht van de spullen die je meezeult. Wat extra verzorging en bescherming zodat het leder zijn elasticiteit bewaart, is dus geen overbodige luxe. Spuit je tas daarom één keer per maand in met een water- en vuilafstotende spray om vlekken en uitdroging te voorkomen.

Voorkom dat je tas ruw en minder soepel aanvoelt door een aangepaste leerconditioner (een soort kleurloze vochtinbrengende crème) te gebruiken.

Is je tas nat geworden? Prop ze dan vol met oude kranten, die trekken het vocht uit je tas zonder ze te vervormen. Laat ze in geen geval drogen bij de verwarming, dat is nefast voor het leer!

Je leren schoenen beschermen? Dat doe je zo!

Leren schoenen blijven niet alleen super stijlvol, ze zijn ook nog eens ijzersterk als je ze correct beschermt. Maak je schoenen schoon met een vochtige doek en laat ze genoeg drogen.

Je schoenen soepel houden en vlekjes verbergen? Dat doe je met schoensmeer. Kies voor dezelfde kleur als je schoenen of een kleurloze variant om op safe te spelen. Laat het product een half uurtje intrekken, blink ze op met een droge doek en spuit ze in met een water- en vuilafstotende spray. Spuit je schoenen na tien keer dragen opnieuw in.

Tip: gebruik nooit té veel product. Leer moet kunnen ademen! Wissel ook voldoende af tussen je schoenen. Het klinkt misschien iets minder charmant, maar leren schoenen moeten zweet kunnen  kwijtraken. Afwisselen is dus de boodschap! Nog een reden nodig om die enkellaarsjes te kopen?