Bart De Wever reageert op uitspraken Michel: “Ik chanteer niemand”

Foto: isopix/belga

Bart De Wever reageert op uitspraken Michel: “Ik chanteer niemand”

Print

“Als de regeringspartners het ontslag van Theo Francken vragen, dan stapt de N-VA uit de regering.” Dat verklaarde partijvoorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Harde woorden, maar premier Charles Michel (MR) heeft maandagochtend op de Franstalige radiozender Bel RTL verklaard “niet onder de indruk te zijn”. Intussen reageerde ook De Wever opnieuw. “Ik chanteer niemand”, verklaarde hij aan de VRT. “Ik geef gewoon het standpunt van mijn partij.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam in een politieke storm terecht door zijn verklaringen over de repatriëring van Soedanezen nadat er berichten waren gekomen over folteringen van teruggestuurde Soedanezen. De staatssecretaris verklaarde aanvankelijk dat er in de maand januari geen terugsturingen gepland waren. Intussen kreeg hij het bericht dat er toch nog een vlucht gepland was, die hij onmiddellijk annuleerde. Hij bracht daar evenwel premier Charles Michel niet van op de hoogte, die in de Kamer verklaarde dat er geen vluchten gepland waren.

Vanuit de oppositie werd aangedrongen op het ontslag van Francken en ook CD&V-voorzitter Wouter Beke vond dat Theo Francken voor zichzelf moest uitmaken of hij nog verder kon functioneren.

“Ik sta achter Theo”

Voor Bart De Wever, voorzitter van N-VA, staat zijn staatssecretaris niet ter discussie. “Als men Francken vraagt om zijn ontslag te geven, zal N-VA zich terugtrekken uit de regering. Wat dat betreft, ben ik heel duidelijk. Ik sta achter Theo en laat hem in geen enkel geval vallen. Hij heeft de wet toegepast. Zijn bevoegdheid is een heel moeilijke, ook op menselijk vlak, maar iemand moet het wel durven en effectief doen”, zo verklaarde De Wever zondag op de Nieuwjaarsreceptie van de stad Antwerpen.

Charles Michel reageerde maandagochtend op de verklaringen van De Wever. “Zijn chantage maakt op mij geen indruk, bedreigingen en provocaties evenmin”, aldus de premier op de Franstalige radiozender Bel RTL. “Ik laat mijn agenda niet dicteren.”

De premier laakte ook de “provocaties” van Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V), die zondag stelde dat de eerste minister de handpop van de N-VA was geworden. “Het dossier migratie en asiel verdient beter dan de ruzies tussen ego’s, kleine of grote”, reageerde premier Michel. Hij herinnerde aan het engagement van zijn regering om “onze grenzen op een humane manier te beschermen” en met respect voor de Europese en internationale verplichtingen op het vlak van migratie.

De Wever heeft op de laatste uitspraken van Michel gereageerd. “Ik chanteer niemand. Ik geef de mening van mijn partij. Dat is mijn job. Ik laat geen enkele regering vallen. De sfeer hoeft ook helemaal niet negatief te zijn als men stopt met schieten op mensen die hun job doen en als iedereen gewoon zijn job doet.”

Onderzoek

Michel benadrukte dat er een onafhankelijk onderzoek gestart is naar de Soedan-kwestie. “Het doel daarvan is niet om te bepalen of Francken moet opstappen of niet. Het doel is om lessen te trekken voor de toekomst. Ik wacht op de resultaten van dat onderzoek.”

MEEST RECENT