© Isopix

© *

1/2

Gwyneth Paltrow opnieuw onder vuur voor gevaarlijk gezondheidsadvies

Gwyneth Paltrow prijst in de meest recente nieuwsbrief van haar lifestylesite Goop een darmspoeling op basis van koffie aan als onderdeel van een detoxkuur. Bij deskundigen klinkt er alweer kritiek op haar advies, omdat een dergelijke behandeling niet geheel zonder gevaren is. Eerder al kwam de actrice onder vuur te liggen voor gevaarlijke dieettips en misleidende reclame.

In haar meest recente nieuwsbrief haalt Gwyneth Paltrow de heilzame effecten van detoxen aan. Om het lichaam van alle toxische stoffen te ontdoen is het volgens haar raadzaam om bepaalde voedingsstoffen een jaar lang links te laten liggen en op regelmatige basis een darmspoeling op basis van koffie uit te voeren. Dergelijke darmspoelingen werden in de jaren twintig door de Amerikaanse arts dr. Max Gerson geïntroduceerd en zouden volgens aanhangers bij allerhande aandoeningen, zoals kanker, artritis en hartziektes, soelaas bieden.

Implant O'Rama, het thuisapparaat voor darmspoelingen

Het product dat de actrice hiervoor aanbeveelt, is een Implant O'Rama, een darmspoelingsapparaatje waarmee je jezelf thuis een darmspoeling op basis van koffie en water kan toedienen. Volgens een artikel gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift The American Journal of Gastroenterology zijn dergelijke darmspoelingen al met minstens drie gevallen van colitis proctocolitis (een chronische aandoening aan de dikke darm) gelinkt.

Er zijn daarenboven ook al enkele sterfgevallen geregistreerd, die opnieuw rechtstreeks met de controversele darmspoelingen in verband kunnen worden gebracht, en één geval waarbij anale brandwonden werden vastgesteld. Het Amerikaanse National Cancer Institute is van mening dat het overmatig gebruik van darmspoelingen op zich de natuurlijke chemische balans van het menselijk lichaam kan verstoren en de normale functie van het hart en andere vitale organen kan ontwrichten.

NIET TE MISSEN