© dvdv

Driekoningentaarten in de lift

Wie de boon vindt, krijgt de gouden kroon

Driekoningen en Verloren Maandag vallen dicht op elkaar dit jaar, maar dat deert de bakkers niet. Vandaag werden er veel driekoningentaarten verkocht, want de traditie zit in de lift, tot tevredenheid van Bakkers Vlaanderen. Bakkerij Sint-Jozef uit Boechout gaf zijn boon voor het eerst in een apart zakje mee, om risico's uit te sluiten.

Kristin Matthyssen

In bakkerij Sint-Rita in de Pierstraat in Kontich worden de driekoningentaarten al sinds donderdag verkocht. Maar vandaag, 6 januari, moet de hoogdag worden. “We zien zeker een stijging”, zegt bakker Ivan Gryp. “Bij ons mag je toch spreken van een verdubbeling van de vraag naar driekoningentaarten in vijf jaar tijd.”

Bakkers Vlaanderen, de vroegere Syndicale Unie van Brood en Banket, stimuleert zijn leden om de traditionele bakkersproducten op onze belangrijkste christelijke feestdagen extra te promoten. “Het is een manier waarop de ambachtelijke bakker zich van de supermarkten kan onderscheiden”, zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. “Verser dan bij de bakker vind je ze niet. We zien ook dat bakkers meer en meer sociale media zoals Facebook gebruiken om dit soort feestgebak onder de aandacht te brengen.”

Amandelcrèmevulling

Onze Vlaamse driekoningentaart bestaat uit bladerdeeg met amandelcrèmevulling. In de taart zit een amandelboon verstopt. Wie de boon heeft in zijn spie, krijgt de gouden kartonkroon op de taart. Tegenwoordig verstoppen veel bakkers stenen figuurtjes in de plaats van bonen in een driekoningentaart. Ook bij bakkerij Sint-Rita steken ze er een klein porseleinen figuurtje in. “Dit jaar kozen we voor een boon met een gezichtje op. Dat zijn speciale, voor de bakkerijwereld vervaardigde en voedselveilige figuurtjes.”

Geen risico's

Bakker Werner Asselberghs van bakkerij Sint-Jozef in Boechout zal dit jaar voor het eerst 'de boon' apart in een plastieken zakje meegeven. “Ik neem geen enkel risico meer”, zegt Asselberghs. “De kans dat iemand zijn gebit of tand kapot bijt op zo'n figuurtje, is te groot. Ik wil geen rechtszaak aan mijn been voor een aansprakelijkheidsstelling als een klant het beeldje inslikt. Je zult daarmee lachen, maar ik heb dat al meegemaakt, dat mensen dat doelbewust proberen inslikken. Mensen willen wel traditioneel feestgebak, maar ze zijn er niet altijd mee vertrouwd.”

Bakker Guy De Bakker uit Lier opteert nog voor de echte traditionele amandelboon zoals vroeger.

Carrefour voorziet 200.000 driekoningentaarten. Hier geen christelijke figuurtjes of boon, maar een superheld uit de film Justice League. “Twee jaar geleden waren het de Rode Duivels, daarna Disneyfiguren en nu superhelden. In mijn taart stak gisteren Batman”, zegt Baptist van Outryve van Carrefour. Ze zijn vrij groot en van hardplastic. Inslikken is niet mogelijk.”

Delhaize ziet sinds 2011 een jaarlijks stijging met gemiddeld 15% van de verkoop van de driekoningentaart.

De bakkers kijken ook al uit naar Verloren maandag. “Het wordt kouder: dat is ideaal voor een worstenbrood of appelbol.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio