Vlamingen kunnen dan toch naar huis na sneeuwstormen in Alpen (OPROEP)

Foto: AFP

Vlamingen kunnen dan toch naar huis na sneeuwstormen in Alpen (OPROEP)

Print

Heel wat Vlaamse skiërs zullen dit weekend dan toch naar huis kunnen. De wegen vanuit de skigebieden in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen waren de voorbije dagen niet of nauwelijks berijdbaar, maar onder meer door de uitgelokte lawines en het betere weer is dat nu wel het geval.

Door het gure winterweer in de Alpen zaten duizenden Vlamingen er vast. Ze vreesden niet op tijd thuis te zijn voor het einde van de kerstvakantie, maar heel wat skiërs zijn zaterdag toch vertrokken.

Klassieke files

Aan de klassieke knelpunten stonden zaterdagmorgen geen lange files. Op de lokale wegen kunnen er wel nog problemen zijn. “In Zwitserland valt de situatie goed mee: nog geen klassieke files aan de Gotthardtunnel daar. En ook de lokale wegen zijn na het lawinegevaar van de voorbije dagen zo goed als allemaal vrij”, zei Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB zaterdagmorgen.

“In Frankrijk zijn er niet echt problemen op de uitvalswegen, wel op sommige lokale wegen. In de hogergelegen gebieden zijn sneeuwkettingen nodig, en in het zuidoosten hangt er mist, wat de zichtbaarheid bemoeilijkt. In Oostenrijk en Duitsland staan de meeste files: daar is het druk op de A3 richting Frankfurt vanuit Oostenrijk. Ook aan de Fernpassstraße en de grens Duitsland-Oostenrijk is het aanschuiven. Grenscontroles zorgen daar mee voor vertraging. Na de middag zal de verkeersdrukte overal waarschijnlijk afnemen.”

Zaterdagnamiddag en vooral zondag wordt wel opnieuw sneeuwval voorspeld.

OPROEP. Vertrekt u vandaag naar huis vanuit een skigebied? Wij zijn op zoek naar uw terugkeerverhaal.

Minder ongevallen

Er waren deze kerstvakantie minder ongevallen op de skipistes. Reisbijstandsorganisaties VAB en Europ Assistance noteerden een daling met respectievelijk 31 procent en 25 procent. Vooral tijdens de tweede week waren er minder ongevallen, omdat veel wintersporters in de Franse en Oostenrijkse Alpen vaak gewoon de piste niet op konden door zware sneeuwstormen. In Frankrijk werd zelfs aangeraden om binnen te blijven.

MEEST RECENT