Vandalen tonen hoe ze Brusselse metrostellen bekladden, MIVB dient klacht in

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB heeft een klacht ingediend tegen onbekenden, nadat op sociale media een filmpje was opgedoken waarin te zien is hoe vandalen metrotunnels en stelplaatsen binnendringen en daarop tonen hoe ze de Brusselse metrotunnels bekladden met graffiti. Het bedrag dat wordt besteed aan het verwijderen van graffiti, is tussen 2015 en 2016 wel met 33 procent gedaald.

Het was de Franstalige krant La Capitale die met het filmpje naar buiten kwam. Daarop zie je vandalen via nauwe doorgangen een metrotunnel betreden en daarna metrostellen bespuiten met graffiti.

“Het gaat om oudere en iets nieuwere beelden”, vertelt MIVB-woordvoerster An Van Hamme. “Dat merken we, omdat bepaalde toegangen ondertussen wel beveiligd zijn. We hebben bovendien een globaal beveiligingsplan dat in werking gesteld wordt.”

Rolluiken

Een volgende stap in dat plan is het detecteren van indringers op de sporen en het plaatsen van rolluiken. Dat systeem werd de afgelopen weken getest en wordt weldra ingevoerd na de aanstelling van de leverancier voor de rolluiken.

De maatregelen hebben al hun effect gehad, want in 2016 moest de MIVB 33 procent minder besteden aan het verwijderen van graffiti dan in 2015. Toch wordt er jaarlijks nog 270.000 euro besteed aan het karwei.

“We voeren een beleid om het zo snel mogelijk te verwijderen. Je zal zelden een metrostel zien rijden met graffiti op om zo een sneeuwbaleffect te vermijden”, aldus Van Hamme.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER