Stormweer spaart regio Antwerpen

Het stormweer zorgt vooral in Limburg voor schade. In Riemst kwam een plat dak naar beneden (rechtsboven) en in Watwilder, deelgemeente van Bilzen, was er sprake van omgevallen bomen (foto rechtsonder). Foto: TP

Stormweer spaart regio Antwerpen

Print

Een zware storm heeft Vlaanderen vannacht geteisterd. Op verschillende plaatsen kwamen bomen op de weg terecht, zoals in Schilde, en er was wateroverlast. Sommige parken en attracties blijven ook vandaag gesloten. In de regio’s Antwerpen en Mechelen viel de schade al bij al mee. Op de Grote Steenweg in Berchem viel een muur omver, maar het bleef enkel bij materiële schade.

OPROEP. Hebt u stormschade geleden?

De rukwinden liepen afgelopen nacht op tot 112 km/u en het regende hard, met op de meeste plaatsen tussen 5 en 10 l/ m² regen. Veel gemeenten hadden gisteren al hun voorzorgen genomen. Toch leidde het stormweer vannacht tot hinder. Op verschillende plaatsen kwamen bomen op de weg terecht, en er was ook wateroverlast.

 

 

De regio’s Antwerpen en Mechelen leken wel bespaard gebleven door de storm. De brandweer Zone Antwerpen heeft voorlopig een 70-tal storminterventies uitgevoerd. “We zijn nog steeds bezig. Het gaat vooral over beperkte stormschade (bomen, takken, koepels, zeilen,..). De grootste interventie was op een werf aan de Boomgaardstraat, waar een gevel van de zevende verdieping naar beneden viel. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. We verwachten dat de oproepen stilaan zullen afnemen”, aldus Antwerps brandweerwoordvoerder Kristof Geens.

Deze namiddag wordt er wel nog springtij verwacht aan de Schelde waar overal de hoogste waakzaamheid geldt.

 

 

Straat afgesloten

De Van Ertbornstraat aan de Antwerp Tower werd omstreeks 15.30 uur een tijd afgesloten voor het verkeer. Door de rukwinden zijn er een aantal panelen naar beneden gekomen. Ook het openbaar vervoer werd er omgeleid.

Aan de Meirbrug in het centrum van Antwerpen moest de brandweer uitrukken voor een losgekomen zeil dat over de weg aan het wapperen was.

De Brasschaatsebaan in Schilde was ook tijdelijk afgesloten voor takken die op de baan waren gewaaid.

Stormweer spaart regio Antwerpen
Foto: BFM

Mechelen

De storm van afgelopen nacht heeft weinig schade aangericht in het arrondissement Mechelen. Bij de brandweer liepen voorlopig een tiental meldingen van stormschade binnen. Het ging dan voornamelijk om enkele omgewaaide bomen, afgeknakte takken en omheiningen van bouwwerven die weggewaaid waren.

 

 

 

 

In Heist-op-den-Berg liep een dak van een woning schade op door de wind. De Heistse brandweerpost heeft al sinds 4u deze ochtend de handen vol met stormgerelateerde interventies. In de Biekorfstraat kwam de brandweer ter plaatse voor een boom die op omvallen stond in een voortuin. De buren meldden het gevaar.

Met behulp van een ladderwagen werd een kabel in de kruin gespannen, waarna de boom werd omgezaagd. Net op dat ogenblik vond er een afscheidsplechtigheid plaats op de nabijgelegen begraafplaats van Heist-station. Omdat de straat onderbroken was ter hoogte van de tussenkomst, moesten de genodigden enkele minuutjes wachten alvorens ze door konden.

Stormweer spaart regio Antwerpen
Foto: Kristof Van Rompaey

Binnen de hulpverleningszone Rivierenland, die onder meer de gemeenten en steden Bornem, Boom, Lier, Mechelen en Heist-op-den-Berg omvat, gebeurden er een veertigtal interventies naar aanleiding van de storm.

 

 

Aan de Acacialaan in Boom moest de brandweer een stukje van een dakgoot weghalen. Dat was door de beukende wind losgekomen.

Stormweer spaart regio Antwerpen
Foto: TDK

Kempen

In de Kempen was er ook schade door het stormweer. In Laakdal moesten twee inzittenden van een wagen gewond naar het ziekenhuis worden afgevoerd nadat een boom op het voertuig belandde. In Ravels waaide het dak van een paardenstal weg, waardoor enkele dieren gewond raakten. In totaal kreeg hulpverleningszone Kempen al honderd oproepen van stormschade binnen, in de regio Turnhout waren dat er 30.

Treinverkeer tussen Mechelen en Leuven verstoord

Het treinverkeer tussen Mechelen en Leuven raakte woensdagochtend wel verstoord. Omstreeks 07.00 uur werd het treinverkeer hersteld. Het verkeer was even onmogelijk geworden, nadat omstreeks 04.00 uur door hevige rukwinden enkele bomen op de sporen waren terechtgekomen in Haacht.

“We hebben vervangende bussen ingelegd om reizigers te vervoeren op dat traject”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “Technici hebben de bomen intussen weggehaald en de bovenleiding gecontroleerd. Om 07.00 uur konden de treinen weer rijden.” Reizigers moeten wel nog rekening houden met gevolgvertragingen.

 

 

Wegvliegende daken in Limburg

De meeste materiële schade viel te noteren in Limburg: zo waaide in Zonhoven een buurtkerststal weg. Maar vooral het zuiden van Limburg kreeg het zwaar te verduren: daar waaiden verschillende daken van huizen weg. Zo kwam ook een plat dak in de Nieuwe straat in Riemst naar beneden en belandde op twee wagens.

Windstoot van 141 km/u in Vlissingen

In Nederland is er heel wat meer schade en werden ook fellere windstoten geregistreerd. In Vlissingen (Zeeland) werd zelfs een windstoot van 141 kilometer per uur genoteerd.

Waarschuwingen

Het KMI geeft op sommige plaatsen nog code oranje voor wind tot vanavond 20 uur. “Woensdagochtend gaat het stevig waaien. In het binnenland neemt de windkracht toe naar windkracht 6 tot 7, aan zee verwachten we windkracht 7 of 8. ’s Ochtends kunnen de rukwinden oplopen tussen 90 en 120 km/u. Er kunnen felle buien met onweer waarbij nog zwaardere windstoten niet uitgesloten zijn. Plaatselijk kan schade of hinder verwacht worden. Op zee verwachten we storm (windkracht 9) tot zware storm (windkracht 10) uit zuidwest tot west.”

Voor regen geldt code geel tot 20 uur. “De volgende 24 uur verwachten we 10 tot 20 mm neerslag en in Wallonië plaatselijk tot 30 à 40 mm. Gezien de bodem op veel plaatsen verzadigd is en er al pré-alarmpeilen bereikt worden, kan dit plaatselijk problemen veroorzaken. Ook het verkeer kan hinder ondervinden.”

Van 13 tot 19 uur geldt er code oranje voor stormtij. “Woensdagnamiddag rond 14 uur verwachten we langs de kust een hoge hoogwaterstand: in Oostende wordt een hoogtij van 5,65 meter TAW (Tweede Algemene Waterpassing) voorspeld. Er wordt afgeraden op dat moment zich op staketsels te begeven. Langs de getijgevoelige delen van de Schelde worden ook hoge waterstanden verwacht en: in Antwerpen wordt 7 tot 7,20 meter TAW voorspeld en wordt aangeraden de kaaien te vermijden.”

(Lees verder onder de tabel)

Stormweer spaart regio Antwerpen
Foto: KMI

Parken gesloten

Op verschillende plaatsen zijn vandaag nog parken, staketsels en attracties gesloten wegens de storm. Dat is onder meer in Antwerpen en Brussel het geval.

“De stedelijke parken en groendomeinen werden in de loop van dinsdagavond 2 januari preventief gesloten omwille van de voorspelde slechte weersomstandigheden en de sterke rukwinden”, aldus de Antwerpse stadsdiensten. “De kans op afbrekende takken is te groot zodat de veiligheid van de parkbezoekers niet gegarandeerd is. Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. De veiligheidsmaatregelen blijven van kracht tot het einde van het zware weer. Dit zal waarschijnlijk aanhouden tot donderdagmorgen.”

De parken van het Brusselse Gewest werden dinsdagnacht eveneens om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek, en blijven dat woensdag de hele dag. Dat heeft Leefmilieu Brussel aangekondigd. De heropening is gepland voor donderdagochtend, na een inspectie van eventuele schade en opruiming. Uit voorzorg “is het aangeraden veiligheidshalve niet in de parken en groene ruimten te wandelen” of er met de auto door te rijden, zegt schepen Khalid Zian in een mededeling.

Waterkering aan de Kaaien dicht

In Antwerpen gingen ook de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien in de loop van woensdagvoormiddag dicht. “Daardoor blijven tal van kramen en attracties van ‘Winter in Antwerpen’ gesloten”, laten de stadsdiensten weten. Intussen is de situatie daar weer genormaliseerd. 

 

 

Als reactie op de aankomende storm besliste het ministerie van Binnenlandse Zaken om vanaf 20 uur het noodnummer 1722 te activeren, voor wie de brandweer nodig heeft bij wateroverlast en/of stormschade. Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht. Het gewone noodnummer 112 blijft op die manier voorbehouden voor (potentieel) levensbedreigende situaties.

MEEST RECENT