Ex-havenbaas Bruyninckx verstuurt kerstkaarten met eigen wapenschild

Bruyninckx’ wapenschild. Foto: sdl

Ex-havenbaas Bruyninckx verstuurt kerstkaarten met eigen wapenschild

Print
Stabroek / Kapellen -

Eddy Bruyninckx, gewezen CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, werd in de adelstand verheven. Hij verstuurde nu voor het eerst kerstkaarten met zijn eigen wapenschild erop.

Eddy Bruyninckx stond 25 jaar aan het hoofd van het Havenbedrijf Antwerpen. Hij werd geboren in Stabroek en bleef zijn wortels trouw, vandaar de achtpuntige ster op zijn wapenschild (verwijzend naar zijn geboortedorp) en de twee emmers (akers van goud, uit het wapenschild van Ekeren). Zijn woonplaats Kapellen behoorde vroeger tot Ekeren, de ‘hoofdstad’ van de polder. Een golvende balk van goud stelt de Schelde voor.

De wapenspreuk luidt liber scaldis patriae prosperitati, wat zoveel wil zeggen als ‘een vrije vaart op de Schelde is de waarborg voor de voorspoed van het land’. De spreuk verwijst naar de inspanningen die Bruyninckx leverde voor de verdieping van de stroom. De Brabantse leeuw duidt op de afkomst van Lieve Derwael, Bruyninckx’ echtgenote, die uit Haspengouw afkomstig is. Daar verwijst ook de gouden kersenboom naar, die het geheel bekroont. Het wapenschild werd ontworpen door Prisca Van Dessel uit Mol.