© mvl

Code oranje in heel Vlaanderen: hevige rukwinden tot 110 km/u, noodnummer vanaf 20u van kracht

In de nacht van dinsdag op woensdag is het in heel Vlaanderen opletten voor krachtige rukwinden, die plaatselijk kunnen oplopen tot 120 km/u. Dat meldt het KMI, dat code oranje geeft. Het ministerie van Binnenlandse Zaken activeert alvast het noodnummer 1722. Dat wordt actief vanaf 20u vanavond. Vroeger naar het noodnummer bellen heeft dus geen zin en overbelast de hulpdiensten. In Mechelen worden de parken en de begraafplaats met het oog op veiligheid gesloten terwijl code oranje geldt.

Na een drogere periode dinsdagavond, gaat het volgens de voorspellingen van het KMI tijdens de nacht van dinsdag op woensdag harder regenen, met op de meeste plaatsen opnieuw tussen 5 en 10 l/ m² regen. Na middernacht is een plaatselijk onweer niet uitgesloten, en in de loop van de nacht en op woensdagochtend gaat het stevig waaien: in het binnenland verwacht het KMI windkracht 6 tot 7, aan zee zelfs windkracht 8. Tijdens het tweede deel van de nacht en morgenochtend kunnen de rukwinden oplopen tussen 90 en 120 km/u. Plaatselijk kunnen er felle buien ontstaan met onweer waarbij nog zwaardere windstoten niet uitgesloten zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarom waarschuwt het KMI dinsdagnacht voor 'code oranje’. Dat betekent dat er “heel veel wind verwacht wordt met rukwinden die nog hoger liggen”. “Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, de bomen dan helemaal in beweging zijn, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade kan aangebracht worden aan woningen. Let dus goed op”, zo waarschuwt het KMI.

Ook woensdag blijft de hele dag code geel van kracht in het hele land.

In Mechelen heeft het stadsbestuur beslist om tijdens het gelden van code oranje stadsparken Tivoli, Kruidtuin en het Papenhofpark te sluiten. Ook de stadstuinen, speelbossen en de stedelijke begraafplaats zullen gesloten blijven.

Noodnummer 1722

Als reactie besliste het ministerie van Binnenlandse zaken om vanaf 20u het noodnummer 1722 te activeren, voor wie de brandweer nodig heeft bij wateroverlast en/of stormschade. Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht. Het gewone noodnummer 112 blijft op die manier voorbehouden voor (potentieel) levensbedreigende situaties.

Nu in het nieuws