© AP

Met de auto naar Brussel? Lees hier of je de hoofdstad wel nog binnen mag

Vanaf 1 januari geldt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage-emissiezone (LEZ). Vanaf 2018 kunnen dieselvoertuigen zonder Euronorm of met de norm Euro 1 niet meer rondrijden in Brussel. De jaren nadien worden de normen verstrengd in de hoop de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad te verbeteren.

mtm

De lage-emissiezone omvat de negentien Brusselse gemeenten, met uitzondering van de Brusselse Ring en enkele wegen die toegang bieden tot parkeergarages in Kraainem, Céria en Stalle.

Over welke voertuigen gaat het?

Alle auto’s, bestelwagens van minder dan 3,5 ton en bussen. Het verbod wordt geleidelijk aan ingevoerd. Vanaf 1 januari 2018 zijn dieselvoertuigen zonder Euronorm of de norm Euro 1 niet meer welkom. Bij Euro 2 is dat vanaf 2019, Euro 3 vanaf 2020, Euro 4 tegen 2022 en Euro 5 tegen 2025.

Een overzicht:

Diesel:

© lez.brussels

Benzine/lpg/cng:

© lez.brussels

Hoe weet ik welke ‘Euronorm’ mijn wagen heeft?

Op het inschrijvingsbewijs van je wagen staat de Euronorm vermeld onder ‘milieuklasse’. Dat is de Europese milieustandaard voor voertuigen. Als je de Euronorm niet terugvindt op je inschrijvingsbewijs kan je aan de hand van de datum van eerste inschrijving bepalen of je voertuig Brussel binnen mag.

Hoe gebeurt de controle?

Op de grens van de lage-emissiezone staan slimme camera’s (ANPR). Die zoomen in op elke nummerplaat. Als je voorbij de borden rijdt, wordt je nummerplaat gelezen. Die wordt vergeleken met een lijst van alle toegelaten voertuigen. Momenteel zijn er al 50 intelligente camera’s geïnstalleerd in het gewest. Het uiteindelijke netwerk zal uit ongeveer 200 camera’s bestaan.

Wat is de dagpas?

Wagens die de LEZ niet binnenmogen, kunnen mits de toekenning van een betalende dagpas toch toelating krijgen om in Brussel rond te rijden. De dagpas - die aangevraagd moet worden - kost 35 euro. Per jaar mag je maximaal acht dagpassen gebruiken. De dagpas zal beschikbaar zijn vanaf de zomer van 2018.

Boete van 350 euro

Wie de toegangscriteria tot de lage-emissiezone niet naleeft, krijgt een boete van 350 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER