Vuurwerk gaat door in Antwerpen, maar wordt afgelast in Mechelen

Foto: Imagedesk / Jesse Willems

Vuurwerk gaat door in Antwerpen, maar wordt afgelast in Mechelen

Print
Antwerpen / Mechelen -

Het traditionele vuurwerk in Oostende, Brugge, Middelkerke en Westende wordt afgelast. Ook in Mechelen komt er geen vuurwerkspektakel. In Antwerpen is er beslist om het vuurwerk te laten doorgaan, maar met de mogelijkheid dat de zwaarste pijlen niét de lucht in gaan bij windstoten. In Brussel, Hasselt en Gent gaat het vuurwerk door zoals gepland.

Het KMI voorspelt vanavond een vrij krachtige tot plaatselijk krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot 70 km/h, tijdens de felste buien mogelijk meer. Aan zee wordt de wind krachtig met rukwinden tot 90 km/h.

Antwerpen en Mechelen

Antwerpen heeft deze namiddag beslist om het spektakel gewoon te laten doorgaan. “Met een belangrijke voorwaarde”, zegt Dirk Delechambre namens de stad. “Als er tussen middernacht en 00.30u zware windstoten zijn, gaan de zwaarste vuurpijlen niét de lucht in. Dit om de gevolgen van neerdwarrelende gensters te vermijden. De zwaarste kalibers blijven dus mogelijk aan de grond.”

In Mechelen is het vuurwerk afgelast. Burgemeester Somers deelde het nieuws mee via Twitter. “Vuurwerk @Mechelen gaat helaas NIET door. Veiligheid primeert”, luidt het. “Advies brandweer is glashelder: Risico bij rukwinden van 80 km/u is te groot in historische binnenstad. De andere festiviteiten vinden wel plaats. Dank voor uw begrip en prettig 2018!”

Alles wat u moet weten over vuurwerk Antwerpen

Ook dit jaar staan de professionele vuurwerkmakers van HC Pyrotechnics klaar in Antwerpen, met een ondersteunende soundtrack die knipoogt naar het diamantthema.

U bent vanaf 22 uur welkom op de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel. Om 23 uur steekt Level Six het oudjaarsfeestje in gang. Even voor middernacht telt Julie Van den Steen (MNM) samen met het publiek af naar de grote vuurwerkshow. Wie er zeker bij wil zijn, komt best op tijd, want de plaatsen zijn beperkt. De toegang is gratis.

GVA+ In deze clubs, café en andere party-adressen kan u het nieuwe jaar in dansen

Vuurwerk gaat door in Antwerpen, maar wordt afgelast in Mechelen
Foto: Kioni Papadopoulos

Op beide oevers

Het vuurwerkspektakel is te bewonderen van op linker- en rechteroever. De locaties met de beste zichtbaarheid op rechteroever zijn de wandelbrug aan het Zuiderterras of de Scheldekaaien zelf. Op Linkeroever garandeert de Boeienweide vlakbij de voetgangerstunnel een uitstekend zicht.

De kraampjes op het Steenplein sluiten op 31 december al om 18 uur, net als alle andere attracties van de Winter van Antwerpen. Het Steenplein wordt vanaf dan ook afgesloten voor het publiek.

Om vlot aan de Scheldekaaien te geraken, raadt de stad iedereen aan om de informatieschermen en wegwijzers tussen de Groenplaats en de site te volgen. Voor personen met een handicap zijn er op het terrein een aantal speciale plaatsen voorzien. Die zijn aangeduid met pictogrammen.

LEES OOK. Geld opgedaan aan kerstcadeaus? Deze 10 activiteiten doe je gratis in winters Antwerpen

Veiligheidsmaatregelen

Voor toeschouwers is het verboden om in de openbare ruimte lampionnen op te laten, vuurwerk af te steken, voetzoekers te doen knallen of vuur te maken. Dat mag overigens ook niet op privéterrein wanneer de mogelijkheid bestaat dat het terechtkomt in de openbare ruimte.

Bovendien is zoals steeds ook verboden om openlijk vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden. De politie zal controleren en boetes uitschrijven voor wie eigen vuurwerk meebrengt.

Verder geldt er een glasverbod op de site. Wie graag ter plaatse iets drinkt, kan een drankje kopen aan de bar. Ook vraagt de politie om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen.

Verkeersmaatregelen

Vanaf de Sint-Michielskaai tot de Jordaenskaai kan van 31 december om 14 uur tot 1 januari om 2 uur niet geparkeerd worden. Aan de waterkant wordt vanaf 29 december een doorgang vrijgemaakt voor de hulpdiensten op de site. De rest van de parking blijft beschikbaar.

Omwille van de veiligheid is de Suikerrui van 23 uur tot het einde van het vuurwerk afgesloten tussen de Hoogstraat en de Ernest Van Dijckkaai. Alleen bewoners en bezoekers van de daar gelegen horecazaken krijgen doorgang. Daarnaast zullen de Scheldekaaien vanaf 22 uur tot na de opkuis afgesloten worden voor alle verkeer, vanaf de Scheldestraat tot aan de Brouwersvliet. Ook de as Reyndersstraat/Vlasmarkt, de Steenhouwersvest en Sint-Jansvliet worden afgesloten voor verkeer en zijn enkel toegankelijk voor voetgangers.

Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 21 uur en worden enkel opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De Lijn voorziet de hele nacht extra feestbussen om iedereen veilig van en naar het vuurwerk te brengen. Meer info: www.delijn.be/oudejaar.

Ook voor het scheepvaartverkeer geldt een aangepaste regeling.

In de gemeente Heist-op-den-Berg gold een toelating voor vuurwerk tussen middernacht en 00.30u. Maar die is nu ingetrokken.

DOEN!