De metalplaten van 2017

Foto: Stefaan Temmerman - Consouling

De metalplaten van 2017

Print
We doen het al jaren, dus het zou een beetje gek zijn om ermee te stoppen, ook al lijken we stilaan overspoeld te worden door lijstjes. Je kan Facebook niet openen of je leest ellenlange epistels over de beste 100 platen van het jaar. Vandaar, heel simpel, en zonder al te veel uitleg: onze tien beste metalplaten van 2017.

Vooreerst: het gaat om de tien beste METALplaten. 'Is This The Life We Really Want?' van Roger Waters is een wereldschijf, maar zal je dus niet in deze lijst vinden.

Ook een wereldschijf: 'Mass VI' van Amenra. De West-Vlamingen exploreren op dat album alle vormen van pijn, verlies en angst. 'Mass VI' is een plaat die je uitgeteld in de touwen achterlaat, maar je toch doet verlangen naar een nieuwe luisterbeurt. Omdat muziek ook helend kan zijn. Dat bleek onlangs ook in de AB, want live is dit eveneens een intense ervaring. Amenra tekende wat ons betreft dus ook voor het metalconcert van het jaar.

Op twee zetten we Myrkur. Dit Deense, duistere zusje van Tori Amos speelt met licht en donker, zacht en hard, spookachtige gezangen en luid gebrul. Resultaat is een hoogst origineel, fascinerend geluid, ergens tussen folk en black metal. Niet iedereen is fan: de figuur van Myrkur polariseert. De ene vindt haar een aanstellerige popzangeres die de black metal bezoedelt, de ander vindt haar een van de meest innovatieve artiesten van het moment in de harde muziek. Wij zitten in het tweede kamp.

Voor plek drie was het een gevecht tussen twee bands die sowieso al niet echt op elkaar gesteld zijn: Sepultura en Cavalera Conspiracy. De Cavalera-loze 'restband' Sepultura bracht begin dit jaar het uitstekende 'Machine Messiah' uit. De Cavalera-broers sloegen eind dit jaar hard terug met 'Psychosis'. Max en Iggor verlieten de platgetreden paden en leverden een plaat af die eigentijds en hongerig klinkt. Met dank ook aan producer Arthur Rizk, die de broers en hun songs uit de comfortzone haalde. Betere riffs, minder clichés, geluidseffecten die een meerwaarde betekenen: de beste Cavalera-plaat in jaren.

De volledige toptien:

  1. Amenra - 'Mass VI'
  2. Myrkur - 'Mareridt'
  3. Cavalera Conspiracy - 'Psychosis'
  4. Sepultura - 'Machine Messiah'
  5. Deep Purple – 'InFinite'
  6. Body Count - 'Bloodlust'
  7. SepticFlesh - 'Codex Omega'
  8. Mastodon - 'Emperor Of Sand'
  9. Steven Wilson - 'To The Bone'
  10. Bark - 'Like Humans Do'
MEEST RECENT