Biatleet Michael Rösch realiseert olympische droom dankzij crowdfunding

Foto: IMAGEGLOBE

Biatleet Michael Rösch realiseert olympische droom dankzij crowdfunding

Print
Brussel -

Biatleet Michael Rösch (34) heeft geld ingezameld via crowdfunding om zijn seizoen te financieren. De in Duitsland geboren Rösch, in 2014 tot Belg genaturaliseerd, verdedigt in principe de Belgische kleuren op de komende Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25/02). Rösch verzamelde op het Zwitserse platform ‘I believe in you’ 28.000 Zwitserse frank (ongeveer 23.900 euro) om zijn olympische droom waar te maken, een groot succes want hij mikte op 20.000 Zwitserse frank (17.000 euro).

LEES OOK: Belgische topzeilster recycleert zeilen tot hippe producten om Olympische droom te sponsoren

Rösch behaalde met de Duitse aflossingsploeg goud op de 4x7,5 km tijdens de Spelen van 2006 in Turijn, twaalf jaar later wil hij een nieuwe olympische ervaring opdoen. “De Olympische Spelen hebben die flair! Alle topatleten van de hele wereld komen samen en vechten voor hun olympische droom”, verklaarde Rösch eerder op de website van het Belgisch en Olympisch Interfederaal Comité (BOIC). “Ik wil in Pyeongchang mijn allerbeste prestatie ooit neerzetten. Ik hoop op een top zes, maar je weet nooit wat er die dag kan gebeuren.”

Na de Spelen in Turijn verloor Rösch zijn plek in het Duitse team, waardoor hij de Winterspelen van 2010 miste. Hij gaf zijn job bij de politie op, verkocht zijn huis en trok opnieuw in bij zijn ouders. Rösch besliste vervolgens om voor België aan te treden. De naturalisatieprocedure duurde echter tot begin 2014, waardoor hij er ook in Sotsji niet bij was.

“Wanneer ik op het vliegtuig zal zitten en in Zuid-Korea zal landen, zal ik een eerste keer opgelucht zijn. Een tweede keer zal volgen wanneer ik in competitie aantreedt”, aldus Rösch aan het Duitse persagentschap dpa. “Hoe ik de andere edities van de Spelen heb gemist, zou ik geen enkele andere atleet willen toewensen. Ik ben er trots op dat ik het gehaald heb.”

Biatlon is een dure sport zonder steun van een rijke federatie. Biatleten geven ongeveer 60.000 euro per seizoen uit. Bij gebrek aan grote sponsors moest Rösch creatief zijn. Zijn video op het crowdfundingplatform ‘I believe in you’ sprak vele mensen aan, waardoor hij zelfs meer dan zijn verhoopte 20.000 Zwitserse frank verzamelde. Op zijn geweer zullen in Sotsji foto’s staan van de mensen die hem financieel hebben gesteund.

Rösch eindigde medio december op de tweede plaats in de 20 kilometer op de IBU Cup in het Oostenrijkse Obertilliach, dat is na de Wereldbeker het tweede niveau in het biatlon. Voor Rösch was het de eerste podiumplaats sinds hij tot Belg genaturaliseerd werd.

Meer sportnieuws