Peter Mertens (PVDA) laat uithalen van N-VA niet over zijn kant gaan: “De partij van De Wever is bezig met een spel van verdeel en heers”

Foto: BELGA

Peter Mertens (PVDA) laat uithalen van N-VA niet over zijn kant gaan: “De partij van De Wever is bezig met een spel van verdeel en heers”

Print
Antwerpen / Borgerhout -

Groen ziet het wel zitten om na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Antwerpen in een coalitie te treden met de PVDA. Andere partijen als CD&V en Open Vld lieten al weten zo’n samenwerking niet te zien zitten en N-VA haalde volop uit naar de vermeende banden van de extreemlinkse partij met bedenkelijke communistische regimes elders in de wereld. “De partij van burgemeester De Wever is bezig met een spel van verdeel en heers”, zo reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens op de aanvallen van N-VA.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci liet donderdag in De Ochtend op Radio 1 uitschijnen dat een coalitie met PVDA in Antwerpen voor haar wel tot de mogelijkheden behoort. Open Vld en CD&V stelden vrijwel meteen dat zo’n samenwerking wat hen betreft uitgesloten is, omdat het programma van PVDA te ver afligt van dat van hen. Enkele N-VA’ers verweten Groen alles te willen over hebben voor de macht, zelfs een samenwerking met een partij die geen afstand neemt van “misdadige regimes” als die van Stalin en Mao, dixit Vlaams parlementslid Annick De Ridder op Twitter.

Lees ook: Groen sluit coalitie met PVDA niet uit, N-VA’ers reageren afwijzend: “Laten we dat gebeuren, Antwerpen?”

Daarmee vrijdagochtend geconfronteerd in De Ochtend op Radio 1 reageerde PVDA-voorzitter en gemeenteraadslid Peter Mertens geprikkeld. “Wij hebben in het verleden al genoegzaam afstand genomen van dit soort regimes.” Volgens Mertens probeert de partij van burgemeester De Wever met deze uithalen de andere partijen tegen elkaar op te zetten. “Men is een spel aan het spelen van verdeel en heers en dat komt alleen de partij van de zittende burgemeester ten goede.”

Marionetten

CD&V en Open Vld krijgen vervolgens ook een subtiele veeg uit de pan voor hun afwijzing van de PVDA. “Andere partijen moeten voor zichzelf maar uitmaken of ze een eigen partij willen uitbouwen of eerder een marionet willen spelen in het grote politieke spel van Bart De Wever.”

In het verketteren van de PVDA omdat het mensonterende regimes zou steunen ziet Mertens ook twee maten en twee gewichten. “Deze regering sluit een deal over vluchtelingen met een dubieus regime als Turkije en sluit een deal over vluchtelingen met de geheime dienst van Soedan, een land dat mensen foltert en ombrengt. Daar wordt geen probleem van gemaakt.”

Borgerhout

De uitgestoken hand van Groen wijst PVDA alleszins niet af. “Antwerpen heeft nood aan een andere coalitie dan de huidige en als men in Antwerpen een écht alternatief wilt zonder de N-VA zullen wij nodig zijn”, aldus Mertens. De PVDA-fractieleider verwijst naar het district Borgerhout waar PVDA nu al in de meerderheid zit met Groen en sp.a. “Als men iets wilt doen aan armoede, de wooncrisis en de mobiliteitsproblemen in Antwerpen dan zijn wij bereid daar over te praten.”

Verkiezingsnieuws uit uw gemeente