© Shutterstock

Onderzoek naar asbest in make-up Claire's: producten meteen uit handel gehaald door Volksgezondheid

De FOD Volksgezondheid heeft ook in ons land make-up van Claire's uit de rekken gehaald nadat in Nederland asbest werd gevonden in enkele producten. Het gaat vooral om een voorzorgsmaatregel. Dat bevestigt woordvoerder Jan Eyckmans aan onze redactie.

vwh, nadb

In totaal heeft Volksgezondheid drie producten uit de rekken gehaald. Concreet gaat het om de 'compact powder', de 'shadow and highlight finishing kit' en de 'contour palette'.

De maatregel komt er nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) kleine hoeveelheden asbest in twee van de drie producten aantrof. De Nederlandse inspectie vond geen asbest in de 'contour palette', maar de Belgische Volksgezondheid haalt het product toch preventief uit de rekken.

"We hebben de producten onmiddellijk uit de handel laten halen en de voorraad laten blokkeren, uit voorzorg", bevestigt Jan Eyckmans van Volksgezondheid.

Producten niet gebruiken

Intussen zijn er stalen van de producten naar het labo gestuurd. De resultaten zullen vermoedelijk een tweetal dagen op zich laten wachten.

"Wie de producten in huis heeft, laat ze best even aan de kant liggen", zegt Eyckmans. "Mochten er effectief sporen van asbest gevonden worden, mogen de klanten hun product terugbrengen naar de winkel en hun geld terugvragen. Maar eerst is het dus nog wachten op de resultaten."

Al een tijdlang heisa

De heisa rond make-up van de keten begon eind vorig jaar, toen de bezorgde Amerikaanse mama Kristi Warner aan de alarmbel trok. De vrouw uit Rhode Island had voor Kerstmis make-up van de keten cadeau gedaan aan haar 6-jarige dochter. Ze twijfelde echter over de kwaliteit van de producten met glitter en stuurde een paar stalen op voor een reeks onafhankelijke testen, zo meldde de lokale zender NBC 10 News reports.

Wat bleek? De make-up testte positief op tremolietasbest, een stof die in verband wordt gebracht met bepaalde types kanker.

Veiligheidsonderzoek

De media-aandacht dwong Claire’s om een veiligheidsonderzoek te starten en zeventien producten uit de schappen te halen. Dat liet de keten weten in een statement. Met een lijst op de website werden klanten op de hoogte gebracht van de mogelijk getroffen producten.

Verschillende glittermake-upsetjes en een oogschaduw- en lipglosspalet waren niet veilig. De beautyketen beloofde om de geretourneerde make-up terug te betalen zolang het veiligheidsonderzoek loopt. "Zoals altijd is de veiligheid van onze producten en onze klanten een prioriteit", stond er in een update op Facebook te lezen.

NIET TE MISSEN