© AFP

Dit royaal pensioen krijgt de afgezette president Robert Mugabe

De afgezette president van Zimbabwe Robert Mugabe hoeft zich geen zorgen te maken over zijn stokoude dag.

rdc

De 93-jarige Mugabe, die in november na volksprotest en een zachte militaire coup tot aftreden werd gedwongen, mag beschikken over een woning, een resem auto’s en reizen in een privévliegtuig. Dat is het resultaat van een nieuw, door de regering gefinancierd pensioenplan voor oud-leiders.

Volgens de krant The Herald krijgt Mugabe voorts twintig personeelsleden, onder wie zes lijfwachten, te zijner beschikking. Hij wordt de eerste begunstigde van het ‘pensioenplan’, maar meteen kan ook zijn opvolger, de 75-jarige Emmerson Mnangagwa, diens oudere dag met vertrouwen tegemoet zien.

De precieze hoogte van Mugabe’s pensioen werd niet bekendgemaakt. De grondwet voorziet dat een oud-president evenveel mag verdienen als een regerend president.

Vorige maand wist een onafhankelijk plaatselijk medium te verzekeren dat Mugabe een oprotpremie van 10 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) heeft gekregen. De regering ontkende dat. Niet te ontkennen is dat Mugabe drie auto’s krijgt - een Mercedes Benz, een 4x4 en een pick-up - die hij na vijf jaar mag vervangen. De benzinekosten worden, uiteraard, opgehoest door de regering. Per jaar mag de 93-jarige ook acht reizen in eerste klasse met een privéjet ondernemen, vier in eigen land, vier naar het buitenland.

Zijn officiële woning in Harare mag de oud-president zelf kiezen. Woningkosten, uitgaven voor ontspanning en alle meubels worden betaald door de regering.

Huidig president Mnangagwa was de rechterhand van Mugabe. Die nam de macht over nadat Mugabes echtgenote Grace (53) daar al te nadrukkelijk naar solliciteerde.

Vastgoed

Jobs in de regio