KAART. Zoveel meldingen van huiselijk geweld zijn er in uw gemeente

Huiselijk geweld, het is een weinig zichtbare vorm van geweld en daarom wordt het aandeel ervan soms ook wel onderschat. Intrafamiliaal geweld komt vaker voor in onze maatschappij dan we misschien wel denken. Vanaf 1 januari kunnen artsen online een training volgen om sneller intrafamiliaal geweld op te merken. De statistieken leren ons dat geweld binnen de vier muren, zowel fysiek als psychisch, vooral hoge toppen scheert in de stad Antwerpen.

joro, SDG

Elke week zitten er in de wachtkamer van de dokter twee patiënten die slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld, maar hierover niet durven te praten. De algemene cijfers zijn alarmerend: een op de zeven Vlaamse gezinnen krijgt te maken met partnergeweld, ouderenmishandeling of mishandeling van kinderen.

Toch blijft intrafamiliaal geweld nog te veel onder de radar. Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen heeft huisartsenvereniging Domus Medica de opdracht gegeven om een digitale tool te ontwikkelen die huisartsen alerter maakt.

Lees ook: Zo herkent huisarts huiselijk geweld sneller

Vooral in de stad Antwerpen blijkt intrafamiliaal geweld nog steeds wijdverspreid. In 2016 werden er bij de politie 2.781 keer aangifte gedaan van huiselijk geweld. Daarmee was de stad Antwerpen bijna goed voor de helft van alle aangiften in de hele provincie Antwerpen (totaal: 6.670). 2017 laat een gelijkaardige trend zien. In de eerste zes maanden van het jaar waren er in de hele provincie al 3.163 meldingen. Daarbij moet vermeld dat de gevallen die gemeld worden bij de politie wellicht maar het topje van de ijsberg zijn.

In de grote meerderheid van de gevallen gaat het om meldingen van fysiek geweld. In 2016 goed voor 65 procent van de meldingen. In 32 procent van de gevallen gaat het om psychisch geweld. In 2 procent van de gevallen werd melding gedaan van seksueel geweld.

Bekijk op deze kaart het aantal gemelde gevallen van huiselijk geweld in 2016 en de eerste helft van 2017: