Alles wat u moet weten over het eindejaarsvuurwerk in Antwerpen

Foto: Wim Hendrix

Alles wat u moet weten over het eindejaarsvuurwerk in Antwerpen

Print
Antwerpen -

Op zondag 31 december om middernacht zet Antwerpen het nieuwe jaar feestelijk in met vuurwerk. Dat wordt ook dit jaar weer afgestoken op de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel. Hieronder vindt u een overzicht.

De hemel boven de stad zal op 31 december twintig minuten lang schitteren dankzij het traditionele eindejaarsvuurwerk. Ook dit jaar staan de professionele vuurwerkmakers van HC Pyrotechnics klaar, met een ondersteunende soundtrack die knipoogt naar het diamantthema.

U bent vanaf 22 uur welkom op de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel. Om 23 uur steekt Level Six het oudjaarsfeestje in gang. Even voor middernacht telt Julie Van den Steen (MNM) samen met het publiek af naar de grote vuurwerkshow. Wie er zeker bij wil zijn, komt best op tijd, want de plaatsen zijn beperkt. De toegang is gratis.

LEES OOK. Geld opgedaan aan kerstcadeaus? Deze 10 activiteiten doe je gratis in winters Antwerpen

Op beide oevers

Het vuurwerkspektakel is te bewonderen van op linker- en rechteroever. De locaties met de beste zichtbaarheid op rechteroever zijn de wandelbrug aan het Zuiderterras of de Scheldekaaien zelf. Op Linkeroever garandeert de Boeienweide vlakbij de voetgangerstunnel een uitstekend zicht.

De kraampjes op het Steenplein sluiten op 31 december al om 18 uur, net als alle andere attracties van de Winter van Antwerpen. Het Steenplein wordt vanaf dan ook afgesloten voor het publiek.

Om vlot aan de Scheldekaaien te geraken, raadt de stad iedereen aan om de informatieschermen en wegwijzers tussen de Groenplaats en de site te volgen. Voor personen met een handicap zijn er op het terrein een aantal speciale plaatsen voorzien. Die zijn aangeduid met pictogrammen.

Veiligheidsmaatregelen

Voor toeschouwers is het verboden om in de openbare ruimte lampionnen op te laten, vuurwerk af te steken, voetzoekers te doen knallen of vuur te maken. Dat mag overigens ook niet op privéterrein wanneer de mogelijkheid bestaat dat het terechtkomt in de openbare ruimte.

Bovendien is zoals steeds ook verboden om openlijk vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden. De politie zal controleren en boetes uitschrijven voor wie eigen vuurwerk meebrengt.

Verder geldt er een glasverbod op de site. Wie graag ter plaatse iets drinkt, kan een drankje kopen aan de bar. Ook vraagt de politie om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen.

Verkeersmaatregelen

Een deel van de Scheldekaaien wordt op 31 december volledig parkeervrij gemaakt. Vanaf de Sint-Michielskaai tot de Jordaenskaai kan van 31 december om 14 uur tot 1 januari om 2 uur niet geparkeerd worden. Aan de waterkant wordt vanaf 29 december een doorgang vrijgemaakt voor de hulpdiensten op de site. De rest van de parking blijft beschikbaar.

Omwille van de veiligheid is de Suikerrui van 23 uur tot het einde van het vuurwerk afgesloten tussen de Hoogstraat en de Ernest Van Dijckkaai. Alleen bewoners en bezoekers van de daar gelegen horecazaken krijgen doorgang. Daarnaast zullen de Scheldekaaien vanaf 22 uur tot na de opkuis afgesloten worden voor alle verkeer, vanaf de Scheldestraat tot aan de Brouwersvliet. Ook de as Reyndersstraat/Vlasmarkt, de Steenhouwersvest en Sint-Jansvliet worden afgesloten voor verkeer en zijn enkel toegankelijk voor voetgangers.

Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 21 uur en worden enkel opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De Lijn voorziet de hele nacht extra feestbussen om iedereen veilig van en naar het vuurwerk te brengen. Meer info: www.delijn.be/oudejaar.

Ook voor het scheepvaartverkeer geldt een aangepaste regeling.

DOEN!