Komiek Jens Dendoncker over leven met epilepsie: “Ik kreeg al eens bijna een aanval op het podium”

Foto: Jens Dendoncker

Komiek Jens Dendoncker over leven met epilepsie: “Ik kreeg al eens bijna een aanval op het podium”

Print

Komiek Jens Dendoncker was nog maar een puber, toen de diagnose van epilepsie bij hem werd vastgesteld. Niet simpel, aangezien de ziekte te pas en te onpas kan voorkomen. Eén keer maakte hij het zelfs bijna op het podium mee tijdens een zaalshow. “Gelukkig kon ik me nog net op tijd terugtrekken achter de coulissen voordat ik op de grond viel”, vertelt Dendocnker aan Story. Toch staat hij positief in het leven en wil hij mensen met epilepsie helpen. “Humor maakt mijn ziekte draaglijker.”

“Die machteloosheid en het besef dat je maar geen vat krijgt op die ziekte, was zowel voor mij als voor mijn hele gezin erg frustrerend. Ik heb een kortsluiting bij mijn neurotransmitters, zeg maar de geleiders van mijn hersenen. Dat is moeilijker te behandelen. Vandaar dat ik al meer dan tien jaar lang aan het zoeken ben naar de perfecte cocktail van medicijnen”, aldus Dendoncker. “Voor mijn ouders zal ik altijd een zorgenkindje blijven.”

Nu zet de komiek zijn schouders onder de Epilepsie Liga. Als ambassadeur wil hij iedereen vertellen hoe je het best met de ziekte kan omgaan. “Iets tussen je tanden klemmen? Dat is echt niet nodig! En gevaarlijk! Je wil niet weten wat ik allemaal al mijn tussen tanden heb gehad: gsm’s, portefeuilles, flesjes correctievloeistof... Het grootste gevaar is eerder slecht neerkomen wanneer je valt. Beter is me op het moment van een aanval ruimte te geven en rustig te blijven. Het gaat vanzelf wel over.”

MEEST RECENT