VN eisen einde militaire operatie tegen Rohingya

Foto: Photo News

VN eisen einde militaire operatie tegen Rohingya

Print

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Myanmar zondag opgeroepen een einde te maken aan de militaire operatie tegen de vervolgde Rohingya-moslimminderheid. Peking en Moskou stemden tegen. Ook heeft de Vergadering gevraagd dat een VN-gezant wordt aangesteld.

Meer dan 650.000 leden van de Rohingya-minderheid zijn voor de vervolging door het Myanmarese leger gevlucht. De autoriteiten in het land houden vol dat de operatie bedoeld is om rebellen te verjagen die meerdere politieposten hebben aangevallen op 25 augustus, maar volgens de VN en de Verenigde Staten pleegt Myanmar ‘een etnische zuivering’.

De resolutie, voorgelegd door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS), roept de Myanmarese overheid op om toegang te verlenen aan humanitaire hulpverleners, de terugkeer van vluchtelingen te verzekeren en volledig burgerschap toe te kennen aan de Rohingya. Zij hebben nu geen Myanmarese nationaliteit.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres moet volgens de resolutie ook een speciale gezant voor Myanmar aanstellen.

De resolutie is zondag aangenomen met 122 stemmen voor en 10 tegen. Er waren ook 24 onthoudingen. China, Rusland, Cambodja, Laos, de Filipijnen, Vietnam, Wit-Rusland, Syrië en Zimbabwe stemden tegen.

Nu in het nieuws