© Shutterstock

Komend jaar brengt ons een stap dichter bij… anticonceptie voor mannen

De tijd dat vrouwen de pil slikken of vertrouwen op het spiraaltje is misschien bijna voorbij. In de eerste helft van volgend jaar wordt immers een anticonceptiemiddel voor mannen uitgebreid getest. Het gaat om een hormonale gel die de steun krijgt van de Amerikaanse National Institutes of Health.

vwh

Het experimentele middel zal getest worden door vierhonderd koppels in zes verschillende landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Kenia, Zweden, Chili en Italië. Het is de bedoeling dat mannen twaalf maanden lang, elke dag, een hormonale gel op hun schouders en bovenarmen uitsmeren. Die gel bevat een synthetisch progesteron genaamd nestoron, dat testosteronproductie in de teelballen blokkeert. Daarnaast zit er een synthetisch testosteron in om hormonale onevenwichtigheden tegen te gaan.

Neveneffecten

Het is niet de eerste keer dat er aan een nieuw mannelijk voorbehoedsmiddel wordt gewerkt. Vorig jaar werd een andere combinatie van progestine en testosteron uitgetest in een kleinere klinische studie. Daarbij kregen mannen om de twee maanden hormooninjecties. Onderzoekers ontdekten toen dat de shots 96 procent effectief waren in het onderdrukken van zaadcellen. De studie werd echter stopgezet omdat de mannen die deelnamen aan de studie begonnen te klagen over stemmingswisselingen, spierpijn en andere neveneffecten.

Vijf jaar wachten

De gel zou de reeds blootgelegde problemen voorkomen. Dat zegt dokter Min Lee, verbonden aan het National Institute of Child Health and Human Development , die zal meewerken aan het nieuwe onderzoek. “Onze gel bevat veel minder synthetisch testosteron dan de injecteerbare formule, wat hopelijk veel problemen zal voorkomen. Als we stoppen met de productie van testosteron, zullen mannen sowieso enkele bijwerkingen ondervinden. Maar we voegen ook voldoende synthetisch testosteron toe, zodat ze normale fysiologische reacties hebben. Als de onderzoekers erin slagen om de effectiviteit van de gel te bewijzen, zal het minstens vijf jaar duren eer die helemaal wordt goedgekeurd en verkrijgbaar zal zijn in de winkels.

NIET TE MISSEN