© rr

Sharia4Belgium-lid kent vandaag zijn straf na moord op gijzelaar in Syrië

Het Antwerpse hof van beroep velt donderdag zijn arrest in de zaak van Hakim E. (25) uit Vilvoorde, de eerste Belgische ‘foreign fighter’ die terechtstaat voor een moord die hij in Syrië gepleegd zou hebben.

adm

Hij zou een gegijzelde sjiiet een kogel door het hoofd hebben gejaagd, omdat zijn familie het gevraagde losgeld niet kon betalen. Het openbaar ministerie vorderde 30 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. In eerste aanleg had hij 28 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling gekregen.

Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en was in 2012 naar Syrië getrokken, waar hij zich aansloot bij Majlis Shura Al Mujahidin. Die terroristische groepering hield zich onder meer bezig met het gijzelen van ‘ongelovigen’ en het eisen van losgeld.

Hakim E. belde op 14 januari 2013 naar zijn vriendin in België met de boodschap dat hij een sjiiet geëxecuteerd had, omdat zijn broer onvoldoende losgeld betaald had. “Ik heb hem een kogel door het hoofd geschoten, pang!”, vertelde hij in het afgeluisterde telefoongesprek. De verdediging doet die uitlatingen als ‘fantasie’ en ‘quatsch’ af.

Gewond naar huis

Toen Hakim E. bij gevechten een granaatscherf in het hoofd kreeg, keerde hij op 3 april 2013 terug naar België. Hij werd aangehouden en legde gedetailleerde bekentenissen af. Zijn advocaten betwijfelen of hij wel wist wat hij toen allemaal aan het vertellen was.

Hakim E. is door de granaataanval gedeeltelijk verlamd geraakt en gaat volgens zijn advocaten steeds verder achteruit. Ze twijfelen aan zijn toerekeningsvatbaarheid en vroegen om een uitgebreid psychiatrisch onderzoek, maar het hof ging daar niet op in. Ze pleitten de vrijspraak voor de moord en de gijzeling. Dat Hakim E. deelnam aan de activiteiten van de terroristische organisaties Sharia4Belgium en Majlis Shura Al Mujahidin, werd niet betwist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER