© Alpro

© Alpro

1 / 2

De voedingstips van 'Sportvrouw van het Jaar' Nafi Thiam: "Sla nooit je ontbijt over"

De Belgische meerkampster Nafi Thiam is in topvorm, zoveel is duidelijk. Afgelopen zomer werd ze wereldkampioene in Londen en vorige week werden haar prestaties bekroond met de titel ‘Sportvrouw van het Jaar’. Sinds kort heeft ze een eigen juwelenlijn uit en is ze de nieuwe ambassadrice van Alpro, een rol die haar naar eigen zeggen op het lijf geschreven is omdat ze het vanzelfsprekend vindt om gezond te ontbijten.

vwh

Het zijn drukke tijden voor de topatlete. Ze studeert geologie aan de universiteit van Luik en zit momenteel midden in de examenperiode. Hoe vol haar dagen ook zijn gepland, ze neemt ’s morgens altijd (even) tijd om te eten.

Van bowl tot brunch

Op haar menu? Veel vers fruit. “Meestal stel ik zelf een bowl samen met het plantaardig alternatief voor yoghurt. Daar voeg ik noten, muesli en fruit aan toe. Ik ben echt dol op fruit”, zegt ze. De charismatische sportvrouw biecht op dat ze niet altijd uitgebreid ontbijt. “Soms eet ik in de auto, onderweg naar de universiteit. Als ik iets meer tijd heb, maak ik soms wel pannenkoekjes op basis van havermout. Die dresseer ik dan met bananen. Ik maak er meer een brunch van”, lacht ze.

Als de Naamse ontbijt op een wedstrijddag, is de ervaring iets anders. “Ik probeer al goed te eten ’s avonds. Voor een wedstrijd moet ik me vaak forceren. Door de spanning zit ik soms met een barrière in mijn maag. Maar ik moet eten, anders is het op voorhand al verloren”, klinkt het. Ook dan gaat de voorkeur naar zo’n een zelf samengestelde bowl, waarvan ze geregeld foto’s deelt op Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Toch moet ik me soms aanpassen, zoals in China of Brazilië. Daar gelden totaal andere ontbijtgewoonten. Ik reis dolgraag en ben dan ook meestal benieuwd naar de lokale specialiteiten. Ik zal het ontbijt sowieso nooit overslaan. Van kind af aan heb ik de gewoonte om de dag zo te beginnen. Volgens mij is het iets wat mensen opnieuw moeten aanleren, dat ontbijten. Sla het over en je bent tegen vijf uur in de namiddag al futloos”, klinkt het.

Gezonde pannenkoekjes

Met de feestdagen voor de deur is Thiam niet van plan om haar gezonde gewoontes overboord te gooien. “Ik let eigenlijk het hele jaar door op wat ik eet. Dat is een automatisme geworden en is gemakkelijk vol te houden. Dus tijdens de feestdagen zal ik niet helemaal los gaan. Je zal me zelden naar een chocoladekoek of croissant zien grijpen. Maar heel af en toe wel, hoor”, zegt ze met de glimlach.

Zelf zin in de favoriete pannenkoekjes van Nafi Thiam? Zo maak je ze.

Nodig voor één portie

Ingrediënten

- 45 ml Alpro havermout drank

- 15 g bakmeel

- 11 g losse havermout

- ¼ el poedersuiker

- ¼ tl bakpoeder

- een snuifje zout

- 1/3 tl vanille-extract

- ½ el plantaardige olie

- 1 ei

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten.

2. Smelt de olie in een pan op een middelmatig vuurtje.

3. Bak de pannenkoekjes, reken op ongeveer 12-25 ml van het mengsel per pannenkoek.

4. Bak beide zijden bruin en serveer warm. Garneer met noten of fruit naar keuze. Nafi Thiam raadt de gezonde snacks aan met (warme) banaan.

5. Weinig tijd? Bak de pannenkoeken de avond op voorhand en warm ze de volgende ochtend even op in d microgolfoven. Lekker en snel!

NIET TE MISSEN