© Jan Van der Perre

Nieuw record in Antwerpse haven: 31 ton cocaïne onderschept

De haven van Antwerpen vestigt dit jaar opnieuw een record. Het jaar is nog niet helemaal om, maar er werd tot op heden al meer dan 31 ton cocaïne onderschept. In 2018 krijgt de problematiek nog extra aandacht van de federale politie.

sam reyntjens

Een nieuw jaar, een nieuw record. Op uitschieter 2012 (‘dankzij’ de Bende van de Douanier) na blijft de hoeveelheid onderschepte cocaïne in de haven van Antwerpen elk jaar toenemen. Dit jaar werd in de haven al 31 ton, 31.059,994 kilogram om precies te zijn, onderschept. Straatwaarde: minstens 1,55 miljard euro.

Is die blijvende stijging een gevolg van meer zendingen, onvoorzichtigere criminelen of betere controles? “Het is een handel, weliswaar een illegale, maar toch onderhevig aan de wetmatigheden van vraag en aanbod”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. “De grote hoeveelheden in beslag genomen cocaïne kunnen wijzen op een hogere productie die inspeelt op een grotere vraag, maar ook op een hogere efficiëntie in de bestrijding van die handel.”

Een beetje van alles dus. Bij het parket in Antwerpen wilde men gisteren liever niet reageren op het nieuwe record.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER