NSZ kraakt voorstel onbelast bijverdienen af

Christine Mattheeuws. Foto: Herman Ricour

NSZ kraakt voorstel onbelast bijverdienen af

Print
Brussel -

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) meent dat de maatregel die gepensioneerden en mensen die vier vijfde werken toelaat om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen, voor deloyale concurrentie in bepaalde sectoren zal zorgen. Dat heeft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in de Kamer gezegd. Het NSZ zal de partijen “die de kleine zelfstandigen laten stikken” vermelden in zijn vakblad.

Als het van de regering afhangt, mogen gepensioneerden en mensen die vier vijfde werken binnenkort per jaar 6.000 euro onbelast bijverdienen met bepaalde activiteiten zoals klusjes, kinderopvang of het geven van bijles. Het NSZ vreest echter dat dit voor oneerlijke concurrentie zorgt met een aantal kleine zelfstandigen. Zij kunnen niet onbelast bijverdienen in de sector waarin ze actief zijn.

“U geeft hier carte blanche aan al degenen die vier vijfde willen werken en toch nog willen bijklussen en dat zorgt ervoor dat de werkgevers en zelfstandigen met nog meer zorgen rondlopen. Voor ons kan dit niet. Als u een systeem creëert, zorg er dan voor dat u geen onderscheid maakt tussen werknemers die dezelfde activiteit kunnen doen en bijklussen, en zelfstandigen die dat niet kunnen”, zei Mattheeuws bij de hoorzitting maandag in de Kamercommissie Sociale Zaken.

Het NSZ waarschuwt de parlementsleden. “Binnenkort zijn er verkiezingen. Ik vind dat wij heel transparant ten aanzien van onze kleine zelfstandigen moeten communiceren wie voorstander is en wie tegen, wie aan onze kleine zelfstandigen denkt en wie niet”, zei Mattheeuws. “Alle politieke partijen, van welke kleur ook, die onze kleine zelfstandigen helpen, zal ik in grote letters vermelden in ons vakblad. De politieke partijen die onze kleine zelfstandigen nu laten stikken, zal ik eveneens vermelden. Dat is transparantie en eerlijkheid. Wij verdedigen onze kleine zelfstandigen en wij willen hun boterham niet laten afnemen”.

De bewuste maatregel, op de regeringstafel gelegd door Open Vld, maakt deel uit van de relancewet die verschillende Kamercommissies momenteel bespreken. Dinsdagnamiddag is het nog niet duidelijk of die relancewet, waarin ook de hervorming van de vennootschapsbelasting vervat ligt, nog voor Kerstmis door het parlement geraakt.

Nu in het nieuws