© IG

Na Hygge: de nieuwe woontrend komt uit Japan

De opvolger van hygge, de knusse levensstijl uit het hoge noorden die zich onder meer vertaalt in een gezellig interieur, is bekend. Japandi komt - zoals de naam al doet vermoeden - uit Japan en houdt het midden tussen rustiek Scandinavisch en traditionele Japanse invloeden. Het beoogde eindresultaat is minimalistisch en staat garant voor een dosis zen.

vwh

Hoewel Scandinavië en Japan duizenden kilometers van elkaar liggen, gaat de basis van de typerende woonstijlen perfect samen omdat ze beide een oefening zijn in minimalisme met de natuur als prioriteit. De stijlen focussen op functionele ruimtes met slim uitgekozen mix van decoratie (denk schapenvachten en Oosterse vazen).

© IG

Zelf proberen? Dan is het belangrijk om de kenmerkende tinten van elke stijl te begrijpen. Scandinavisch design wordt gekenmerkt door een mix van lichte, neutrale tinten, natuurlijke houtsoorten en een vleugje pastel. De Japanse stijl daarentegen staat bekend om rijkere tonen zoals gekleurd hout en opvallende accenten in zwart en rood.

© IG

De meeste Japandi-ruimtes hebben een donkere maar neutrale kleur. Het contrast wordt vervolgens gecreëerd door een combinatie van lichte houtsoorten en strakke, zwarte tinten. De levendige kleuren worden bij voorkeur toegevoegd via natuurlijke bronnen zoals kamerplanten. Zowel Scandinavische als Japanse meubelstukken heel herkenbaar. Scandinavisch meubilair is recht en komt in lichte houtsoorten, Japanse stukken zijn verfijnder en vaker gebogen. Als je beide stijlen combineert, krijgt de kamer textuur en wordt ze visueel interessant.

© IG

NIET TE MISSEN