‘Beweging voor geloofwaardige wielersport’ vraagt Team Sky om Chris Froome voorlopig te schorsen

Chris Froome Foto: Photo News

‘Beweging voor geloofwaardige wielersport’ vraagt Team Sky om Chris Froome voorlopig te schorsen

Print

Het MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, heeft middels een communiqué Team Sky gevraagd om Chris Froome voorlopig te schorsen na zijn afwijkende dopingtest tijdens de Vuelta van dit jaar. Enig probleem: Team Sky is geen lid van het MPCC.

Voor wie de voorbije dagen op een andere planeet vertoefde: vorige week geraakte bekend dat in een urinestaal van Chris Froome - afgeleverd tijdens de Vuelta - dubbel zoveel salbutamol werd gevonden als toegestaan. Het betreft hier geen positieve dopingtest, wel een afwijkende test. De regel is dat de renner in kwestie niet wordt geschorst. Hij/zij moet de afwijkingen wel kunnen verklaren, zo niet kan een schorsing volgen.

De reglementen van het MPCC gaan verder. Volgens artikel drie van het intern reglement moet een team haar verantwoordelijkheid nemen. Een renner die van een positieve controle op de hoogte wordt gebracht, moet tijdelijk geschorst worden in afwachting van zijn verdediging. Het MPCC hanteert zulk strenge regels in een poging de geloofwaardigheid van de wielersport op te krikken. Daarom ook vragen zij aan Team Sky om Chris Froome tijdelijk te schorsen.

Team Sky is echter geen lid van het MPCC, naar eigen zeggen omdat het geen lid wil zijn van een belangenvereniging waarvan niet alle teams van de World Tour deel uitmaken. Naast Sky weigerden immers ook BMC, Quick.Step en nog enkele andere teams aan te sluiten. De kans dat Sky effectief de oproep zal volgen, is dan ook bijzonder klein.

Het MPCC vraagt ook aan de Internationale Wielerunie UCI een onderzoek te openen naar enkele uitspraken van Shane Sutton, voormalige sportief manager van Team Sky. Sutton heeft in een interview erkend dat bepaalde producten waarvoor een toelating (TUE, red) nodig is prestatiebevorderend kunnen werken.

MEEST RECENT