Pech of ongeval op de snelweg? Dit zijn de takelkosten in Antwerpen

Foto: BFM

Pech of ongeval op de snelweg? Dit zijn de takelkosten in Antwerpen

Print

’s Nachts een ongeval op de Antwerpse ring? Dan kost u dat minimum 438 euro aan takelkosten en nog eens 145 euro voor de signalisatiewagen. Gebeurt datzelfde ongeval op de E34 kost de takeling u 375 euro, maar betaalt u wel nog eens 211 euro voor de signalisatiewagen. Touring, VAB, de federatie voor takelbedrijven, allemaal zijn ze vragende partij voor betere afspraken en meer uniforme prijzen. Want nu is de factuur afhankelijk van in welke provincie en zelfs op welke snelweg u crasht of autopech krijgt. Voor takelingen op gewestwegen bestaan zelfs geen vaste tarieven.

Vlabel, de Vlaamse Belastingdienst, publiceerde vorige week de officiële tarieflijst 2018 voor het takelen en stallen van voertuigen. En die prijzen vallen opvallend goed mee. Maar vergis u niet. Het gaat om de tarieven voor voertuigen die in opdracht van de belastingdienst of van de parketten worden getakeld. Na een misdrijf bijvoorbeeld.

Hebt u een ongeval of autopech, kunnen die prijzen wel behoorlijke tegenvallen. “Wij zijn daarom al lang vragende partij voor duidelijke afspraken”, klinkt het bij Fegarbel, de federale van takelbedrijven.

“Vandaag is het zo dat ieder takelbedrijf vraagt wat het wel”, klinkt het. Wanneer u in een dorp of op een gewestweg autopech krijgt, is de kans groot dat de factuur van het takelbedrijf hoger uitvalt dan die van de herstelling in de garage zelf. Bedragen tot 500 euro om een auto naar de dichtstbijzijnde garage te takelen zijn geen uitzondering. “Wie een bijstandsverzekering heeft, belt daar het best naar”, klinkt het.

FAST-takelwagen

Bij een ongeval of autopech op de snelweg is de situatie anders. Dan hebt u geen keuze en wordt een FAST-takelwagen gestuurd. Die zijn gekozen door de Vlaamse overheid en zijn meestal zeer snel ter plaatse. Maar de tarieven die ze aanrekenen, kunnen meestal wel tellen. Bovendien verschilt de prijs die u betaalt fors van waar u getakeld moet worden. In welke provincie. Maar ook op welke snelweg. En de reden van de takeling.

Krijgt u een ongeval op de Antwerpse ring betaalt u minimum 219 euro om te worden getakeld (tussen 8 uur en 17 uur). Gebeurt dat zelfde ongeval ’s nachts of op een zondag loopt dat op tot afgerond 438 euro. Hebt u gewoon autopech en u wordt getakeld, dan betaalt u 141 euro overdag en 283 euro tussen middernacht en 8 uur ’s morgens of op zon- en feestdagen.

Opvallend is wel dat wanneer dat ongeval een paar kilometer verder plaats vindt, op de A12 Noord bijvoorbeeld, betaalt u overdag 155 euro en 213 euro ‘ nachts om te worden getakeld.

Signalisatiewagen

Maar let op. Met de takelkosten alleen bent u er niet van af. Bij ieder ongeval of elke personenwagen die met pech aan de kant staat, wordt er tegenwoordig ook een signalisatiewagen uitgestuurd. Voor uw eigen veiligheid, die van de andere weggebruikers en vooral van de hulpdiensten. En ook dat kost u, afhankelijk van provincie en snelweg, nog eens een pak extra.

Pech of ongeval op de snelweg? Dit zijn de takelkosten in Antwerpen

Voor een ongeval op de Antwerpse ring betaalt u bovenop de takelkosten dus ook nog eens 72 euro overdag en 145 ’s nachts voor de signalisatiewagen. Op de E34 loopt dat op tot 127 euro overdag en 211 euro ’s nachts.

En wat als ik een bijstandsverzekering hebt?

Pechverhelpers VAB en Touring voelen zich op de autosnelweg buitenspel gezet. Omwille van de veiligheid laat de fede­rale wegpolitie voertuigen die op de pechstrook in panne staan of een ongeval hebben immers direct wegslepen door FAST-takelbedrijven.

“Stel dat een lid van VAB pech krijgt en een takelwagen belt via het nummer wat op zijn lidkaart staat. Dan sturen wij een takelwagen. Maar wanneer de federale politie bijvoorbeeld via op de camera’s die langs de snelwegen staat, ziet dat er een wagen met pech staat, sturen zij automatisch en onmiddellijk een FAST-takelwagen ter plaatse. En een signalisatiewagen. Als onze takelwagen daarna arriveert, kan hij leeg terugkeren. En kan de factuur voor de bestuurder, ook al is hij lid en heeft hij recht op een gratis takeling, hoog oplopen”, zegt Junes.

In afwachting van een oplossing komen zowel Touring als VAB daarin tussenbeide, als geste naar hun leden.

“In 2018 is er nieuw overleg en hopelijk komt er dan een duidelijke oplossing. Wat nu zorgt het vaak voor problemen. En extra kosten”, zegt Joni Junes van VAB.

Bekijk hier per provincie wat een takel-en signalisatiewagen u kan kosten:

ANTWERPEN

Prijzen FAST Antwerpen by Nieuwsblad on Scribd

VLAAMS-BRABANT

Prijslijst FAST Personenwagens Vlaams-Brabant by Nieuwsblad on Scribd

OOST-VLAANDEREN

Prijzen FAST Oost-Vlaanderen by Nieuwsblad on Scribd

WEST-VLAANDEREN

Prijzen FAST West-Vlaanderen by Nieuwsblad on Scribd

LIMBURG

MEEST RECENT