‘s Werelds kleinste kerstkaartje past 200 miljoen keer op een postzegel

Britse wetenschappers slaagden er net voor de eindejaarsfeesten in om het kleinste kerstkaartje ooit te maken, met behulp van hoogtechnologische technieken. Het piepkleine ding meet slechts vijftien op twintig micrometer, kan niet met het blote oog worden gezien en is dus al zeker niet geschikt om op de kast te zetten. Maar de technieken die ervoor werden gebruikt, zorgen voor baanbrekende nieuwe technologieën.

pjv

De Britse wetenschappers maakten het postkaartje met siliciumnitride, een chemische verbinding tussen silicium en stikstof waarmee ze een hard, keramisch materiaal maken. Vervolgens schreven ze een feestelijke boodschap neer en tekenden ze een plaatje met een hypermoderne, geconcentreerde ioniserende straal.

Het kleinood past meer dan 200 miljoen keer op een gewone postzegel en een brievenbus vol van deze kaartjes zou genoeg zijn om iedereen in de wereld ongeveer 900.000 kerstwensen te sturen. De instrumenten waarmee de hoogtechnologische kerstkaart werden gebruikt, worden vooral ingezet om baanbrekend onderzoek te verrichten om nieuwe batterijen en andere technologieën te ontwikkelen.