© REUTERS

Door VN erkende Libische regering heeft “legitimiteit” verloren

De door de internationale gemeenschap erkende regering van Libië heeft haar legitimiteit verloren. Dat is althans de mening van de machtige generaal Khalifa Haftar. “Zondag is het twee jaar geleden door de Verenigde Naties bemiddelde vredesakkoord ten einde gelopen”, verklaarde Haftar in een televisietoespraak. Daarmee verliezen ook alle politieke lichamen, die door de overeenkomst zijn ontstaan, automatisch hun legitimiteit, zei Haftar voorts. Er zijn aanwijzingen dat Libië nu in een gevaarlijke fase is beland, want “de deuren voor alle mogelijkheden” staan nu geopend. Aan het geduld van de Libiërs is een eind gekomen.

Vertegenwoordigers van de Libische conflictpartijen hadden het akkoord in december 2015 in de Marokkaanse badplaats Skhirat ondertekend. Het voorzag onder andere de vorming van een internationaal erkende eenheidsregering van premier Fayez al-Sarraj. Maar die haar macht reikte nauwelijks verder dan de hoofdstad Tripoli. Bovendien krijgt ze tegenwind van twee concurrerende parlementen.

In Libië woedt sinds de val van kolonel Mu’ammar al-Khadafi in 2011 een burgeroorlog. Haftar is van de machtigste actoren. Zijn troepen controleren grote gebieden in het westen van het olierijke Noord-Afrikaanse land.

De voorbije dagen werden er over gespeculeerd dat Haftar met het verstrijken van de termijn van twee jaar een nieuwe militaire operatie zou beginnen om zijn macht uit te breiden. In juli waren Haftar en Sarraj het eens geworden over vervroegde verkiezingen.

Nu in het nieuws