© EPA-EFE

Franse vrouwen zijn wereldkampioen handbal

De Franse handbalvrouwen hebben zich zondag tot wereldkampioen gekroond. In een zenuwslopende finale in het Duitse Hamburg versloeg Frankrijk titelverdediger Noorwegen met 23-21 (rust: 11-10).

Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe, tot doelvrouw Amandine Leynaud in de slotminuten een worp van Stine Oftedal pakte. Allison Pineau zorgde nadien voor een voorsprong van twee punten (22-20) en legde via een vrije worp de eindstand vast.

De Franse vrouwen veroveren hun tweede wereldtitel na een eerste in 2003. Frankrijk verloor ook drie finales (1999, 2009, 2011), waarvan twee tegen de Noorse vrouwen. Ondanks hun nederlaag wordt Noorwegen, dat zijn zevende WK-finale afwerkte, het meest productieve WK-land in de geschiedenis van het vrouwenhandbal. Met een zilveren plak erbij staat de Noorse teller op tien WK-medailles, waarvan drie gouden (1999, 2011 en 2015). De Noren steken Hongarije voorbij, dat negen WK-medailles veroverde. Rusland verzamelde wel één wereldtitel meer dan Noorwegen, maar heeft behalve vier gouden geen andere medailles op het palmares.

In de kleine finale verzekerde Nederland zich van de bronzen medaille door Zweden met 24-21 te verslaan.

© AP

Meer sportnieuws