© BELGA

Aangeslagen Vanhaezebrouck over afstraffing tegen Club Brugge: “Je kan verliezen, maar probeer het dan wel waardig te doen”

Anderlecht-trainer Hein Vanhaezebrouck reageerde aangeslagen op de 5-0 afstraffing die paars-wit kreeg van Club Brugge. “Als we een mentale tik krijgen, is Anderlecht los zand”, stelde hij vast.

“Het is de eerste keer dat ik dit meemaak”, reageerde een aangeslagen Hein Vanhaezebrouck voor de camera’s van Proximus na de historische overwinning van Club Brugge op Anderlecht, de grootste ooit. “Als trainer van Anderlecht verwacht je dit niet. Ik kan maar naar één zaak verwijzen: dat we 0-1 hadden kunnen voorstaan. Er is één moment geweest waarop we hen pijn hadden kunnen doen”, verwees hij naar de gemiste kans voor Sofiane Hanni.

Maar Hanni miste en de goal viel aan de overkant. “Gezien de omstandigheden en de staat van het veld wordt het dan moeilijk voor de ploeg die risico’s moet pakken. Voor de rest heb ik maar weinig toe te voegen aan die 5-0.”

De trainer van Anderlecht ziet bovendien een rode draad. “Dit was meer dan een momentopname, het was een herhaling van vorige week. Als we een mentale tik krijgen, is Anderlecht los zand. Dat was vorige week met die rode kaarten tegen Charleroi ook al zo en vandaag is het weer van dat. Ik had de spelers nochtans verwittigd: het kan dat je hier verliest, maar probeer het dan wel waardig te doen.”

Boeckx: “We hebben de supporters in de steek gelaten”

Zijn doelman Frank Boeckx was keihard voor het team. Anderlecht heeft zijn fans in de steek gelaten, was de boodschap. “Ik denk dat we 42 minuten niet slecht gespeeld hebben en goed in organisatie stonden, maar we geven het op twee minuten weg. Dan gaan de kopjes naar beneden en dat zou niet mogen. Je moet wel nog steeds blijven spelen voor je truitje en dat hebben we vandaag vergeten te doen. De supporters zijn er immers ook en we hebben hen vandaag in de steek gelaten.”

© Isosport

Boeckx nam ook verantwoordelijkheid voor de tweede tegengoal die Anderlecht slikte. Daarbij kwam de keeper van Anderlecht onoordeelkundig uit en trapte hij de bal pardoes tegen medespeler Uros Spajic aan, waardoor Diaby de bal maar in het lege doel had te leggen. “We moeten ons een spiegel durven voorhouden en dan moet ik ook naar mezelf kijken. Tien minuten ervoor kom ik uit en heb ik de bal, nu trap ik tegen Spajic aan.”

Leko: “Speciaal en historisch”

Club Brugge-trainer Ivan Leko glom uiteraard van trots na de forfaitzege tegen Anderlecht. “Zo’n 5-0 tegen Anderlecht is speciaal en historisch. We hebben opnieuw getoond dat ons voetbal het beste is, beter dan dat van Anderlecht. Chapeau voor de spelers, maar ook voor de fans. We hebben goed voetbal kunnen brengen op een slecht veld. Ik zag goede combinaties, veel beweging en dingen die we ingeoefend hebben op training. Dit is niet de verdienste van de dertien of veertien jongens die vandaag in actie kwamen, maar van de hele groep. Ik heb elke week 23 tot 24 spelers die absoluut deel van de groep willen zijn.”

© Photo News

Gevraagd of Club Brugge nu heeft laten zien dat de kloof van Anderlecht er niet door “geluk” gekomen is, zoals Anderlecht-trainer Hein Vanhaezebrouck insinueerde, temperde de Kroaat de euforie. “Geluk speelt altijd een rol. Anderlecht heeft vandaag ook een goede kans gehad om op voorsprong te komen.”

Cools prikt naar Vanhaezebrouck: “Orde op zaken gesteld na alles wat gezegd is”

Zo’n prikje richting Vanhaezebrouck had zijn rechterflankspeler Dion Cools wel in petto. “Er was veel gezegd en geschreven over deze wedstrijd, maar ik denk dat we orde op zaken hebben gesteld. Dit resultaat zegt alles”, zei hij. “Dit ging vooral om onze trots. Wij zijn leider, wij moeten er altijd vanuit gaan dat we gaan winnen. Bij hen was de veer gebroken bij de 3-0. Ze zijn daarna wel blijven proberen, maar kansen hebben ze niet gehad. Wij hebben offensief maar ook defensief zeer sterk gespeeld.”

© Isosport

Cools werd ook herinnerd aan de 0-0 op Anderlecht, waar Club Brugge na een sterke eerste helft ook op voorsprong had kunnen staan. “Ik denk dat het scenario hetzelfde was op Anderlecht, alleen valt dat doelpuntje nu wel. De tweede was een cadeautje, maar ach… Je moet geluk afdwingen, zoals Vanhaezebrouck zei.”

Cools kwam ook nog even terug op het incidentje met Wesley, die per se de penalty tegen Anderlecht wilde trappen en uiteindelijk mokkend weggestuurd werd door kapitein Ruud Vormer. “Vormer staat bovenaan het lijstje om penalty’s te trappen. Hij is de kapitein, dus hij beslist wie trapt. De trainer heeft beslist dat zo te houden en dat moet je accepteren als speler.”

Meer voetbalnieuws