Kerststal uit 1967 sluit tornadojaar af

Print

Kinderen bewonderen de Kempense kerststal Foto: Jan Vorsselmans

Malle - De herdenking rond vijftig jaar tornado in Oostmalle werd afgelopen weekend afgesloten met het inwijden van een typisch Kempense kerststal onder de Sint-Laurentiustoren.

De tornado die in juni 1967 het halve dorp verwoestte, werd dit jaar met tal van activiteiten herdacht. Afsluiter was het plaatsen van een bijzondere kerststal onder de Sint-Laurentiustoren.

De tornadotoren is een stille getuige van de ramp van vijftig jaar geleden, want de kerk werd helemaal verwoest. Eind 1967 werd in de ruïnes van de kerk een kerststal gebouwd en werden activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Het was een bijzondere kerststal, ontworpen door de Kempense priester-kunstenaar Remi Lens. Hij gebruikte afbraakmateriaal. De stal werd ingehuldigd door koningin Fabiola.

Om dat in herinnering te brengen, vatten het gemeentebestuur en de toeristische dienst het plan op om een soortgelijke Kempense kerststal op te bouwen. Valerie Konings van Toerisme Malle: “Deze kerststal is een vrije interpretatie van het exemplaar van vijftig jaar geleden. Er werd wel rekening gehouden met de basiselementen uit het ontwerp van Remi Lens: een driepikkel, steenpuin, hout en versieringen die verwijzen naar de groene Kempen. De beelden kregen we in bruikleen van de KWB van Melsele.” Pastoor Frans Wouters is vol lof. “Het zijn geen traditionele beelden. Ze stralen een zekere treurnis uit", interpreteert hij.

De plechtigheid werd opgeluisterd met kerstliederen van muziek- en zangvereniging De Boeren van Turnhout. Daarna maakte burgemeester Harry Hendrickx (DBM) het bedrag bekend van de winst op de verkoop van de speciale trappistglazen die ter gelegenheid van dit tornadojaar werden verkocht. Samen met Guido Bastiaensen van Brouwerij Trappisten Westmalle, overhandigde hij de cheques van 1.896 euro aan twee goede doelen: Huize Walden Westmalle en de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten Oostmalle.

Daarna ging de Kribbekestocht van Den Grooten Buurt van start. Deelnemers wandelden langs kerststallen in diverse wijken. Elke wandelaar betaalde 2,5 euro en de overkoepelende buurtorganisatie legde een gelijkaardig bedrag bij. Bedoeling is om met die centen een defibrillator te kopen om aan het oud-gemeentehuis te bevestigen. Met zo’n AED-toestel kunt u levens redden.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio