Club Brugge geeft Anderlecht pak slaag in topper

Foto: BELGA

Club Brugge geeft Anderlecht pak slaag in topper

Print

Club Brugge heeft een zwalpend Anderlecht getrakteerd op een afstraffing. Onder impuls van een sterke Abdoulay Diaby, die op slag van rust twee keer scoorde, werd het zowaar 5-0. Een forfaitscore en de grootste zege ooit van Club Brugge tegen Anderlecht. Blauw-zwart telt al dertien punten voorsprong in het klassement op de Brusselaars, die na afloop werden uitgefloten door de meegereisde supporters.

Anderlecht begon de topper met een kleine opsteker. Paars-wit recupereerde de lichtgeblesseerde Kara Mbodj, Sven Kums en Adrien Trebel. Trainer Hein Vanhaezebrouck moest wel nog steeds geschorsten Olivier Deschacht en Lukasz Teodorczyk missen. Voorin schudde hij daarom een verrassing uit de mouw: de Sloveense spits Robert Beric kreeg zijn eerste basisplaats in het Jan Breydelstadion. Bij Club Brugge verkoos Ivan Leko op het middenveld Marvelous Nakamba boven Jordy Clasie.

Anderlecht laat grote kans onbenut

Het erg slechte veld en twee ploegen die vooral hoog druk wilden zetten zorgde voor slecht voetbal en weinig uitgespeelde kansen. Club Brugge had voorzichtig overwicht, maar kwam niet verder dan halve kansjes. Leander Dendoncker zette een zwak schotje van Wesley na een scrimmage weg voor de doellijn, Ruud Vormer kon niet genoeg kracht zetten op een kopbal. Even later mocht Anderlecht-verdediger Uros Spajic van geluk spreken dat hij zelfs geen kaart kreeg voor een elleboog aan het adres van Wesley.

Club Brugge geeft Anderlecht pak slaag in topper
Foto: BELGA

Na een halfuur kwam Anderlecht meer opzetten en dat leverde meteen een grote kans op. Pieter Gerkens zette Sofiane Hanni helemaal alleen voor doel na een snel genomen vrije trap. De Profvoetballer van het Jaar 2016 verknoeide de kans echter met een doorzichtig afleggertje op Beric. In de rebound had Club Brugge-doelman Ludovic Butelle een uitstekende parade in huis op een trap van Leander Dendoncker.

Diaby scoort twee keer op minuut tijd

Een logische 0-0 bij de rust leek in de maak, maar dat was buiten Abdoulay Diaby gerekend. De Malinese spits van Club Brugge was attent toen Ruud Vormer een doorgang vond op rechts en de bal perfect voor doel gooide. Kara stond aan de verkeerde kant te verdedigen en Diaby kopte naast de grijphanden van Frank Boeckx in doel: 1-0, een goal die deed denken aan zijn openingsdoelpunt in de titelmatch tegen datzelfde Anderlecht in 2016. Voor Vormer was het al zijn veertiende (!) assist van het seizoen.

Club Brugge geeft Anderlecht pak slaag in topper
Foto: BELGA

We waren amper twintig seconden verder of Club Brugge was weer aan het feest. Diaby ging achter een diepe bal aan, de uitgekomen Frank Boeckx botste stomweg op zijn eigen verdediger Spajic en het leer dwarrelde voor de voeten van Diaby, die zomaar in het lege doel mocht trappen. Club Brugge op rozen bij de rust en blauw-zwart ging na rust gewoon door op zijn elan. Bij Anderlecht waren ze de weg kwijt en toen Kara in de eigen zestien aan het dribbelen ging, waren de Brusselaars bijna uitgeteld. Boeckx hield Anderlecht recht op het stiftertje van Hans Vanaken.

Twee penalty’s voor Club na rust

Tien minuten ver in de tweede helft kwam de 3-0 er toch. Diaby, alweer hij, pakte de bal mee en stoomde razendsnel door richting Anderlecht-doel. Ivan Obradovic gaf hem een duwtje, Spajic trok aan zijn arm en ref Sebastien Delferière wees naar de stip. Na wat gekibbel tussen Wesley en Ruud Vormer zette de Nederlander de penalty om. De fans van Club Brugge kirden van plezier en begeleidden elke pass van hun team met een sarrende ‘Olé!’, bij Anderlecht zagen ze alle kleuren van de regenboog. Trainer Ivan Leko genoot minder: hij haalde een boze Wesley naar de kant na het akkefietje over wie de penalty ging zetten en wond zich op toen Stefano Denswil even wat show wilde verkopen.

Club Brugge geeft Anderlecht pak slaag in topper
Foto: BELGA

Twintig minuten voor tijd sneed kwelduivel en Man van de Match Diaby nog eens door de Anderlecht-defensie, Hans Vanaken ging met de bal aan de haal. De Limburger gleed voorbij Boeckx en bleef uiteindelijk haken achter het uitgestoken been van Spajic. De ingevallen Jelle Vossen zette vanop de stip de zware 4-0 op het bord.

Vernedering compleet in het slot

Voor Club hoefde het niet echt zo nodig meer. Anderlecht probeerde met enkele halfslachtige pogingen nog aan een eerredder te raken, maar in het slot was de vernedering compleet. Jelle Vossen werd op rechts vrijgespeeld door Emmanuel Dennis en gaf uitstekend voor, aan de tweede paal kopte Hans Vanaken de forfaitscore tegen de netten. Meteen goed voor de grootste zege ooit van Club Brugge tegen Anderlecht.

Club Brugge telt nu dertien punten voorsprong op Anderlecht in het klassement. Paars-wit blijft zwalpen en heeft na de 1-3 thuisnederlaag tegen Charleroi van vorige week een nul op zes.

Meer voetbalnieuws