Trump verbiedt termen ‘foetus’, ‘transgender’ en ‘wetenschappelijk bewijs’ voor gezondheidsagentschap

Foto: AFP

Trump verbiedt termen ‘foetus’, ‘transgender’ en ‘wetenschappelijk bewijs’ voor gezondheidsagentschap

Print

In de Verenigde Staten verbiedt de regering-Trump het belangrijkste gezondheidsagentschap van het land om zeven specifieke woorden en begrippen te gebruiken bij de opmaak van zijn begroting. Daarbij ‘foetus’, ‘transgender’ en ‘wetenschappelijk bewijs’. Critici noemen het “onwaarschijnlijk gevaarlijk” om de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) “te verbieden over bepaalde zaken te spreken die essentieel zijn voor de gezondheid van de Amerikanen”.

Het was de Washington Post die het verhaal vrijdagavond laat uitbracht. In documenten die opgesteld worden in het kader van de opmaak van zijn volgende begroting, mag het gezondheidsagentschap de begrippen ‘kwetsbaar’, ‘uitkeringsrecht’, ‘diversiteit’, ‘transgender’, ‘foetus’, ‘op basis van bewijs’ en ‘op wetenschappelijke basis’ niet langer gebruiken, zo schreef de krant. Overheidsfunctionarissen zouden bovendien aanbevelen dat CDC-medewerkers in plaats van ‘wetenschappelijk bewijs’ schrijven dat “het CDC zijn aanbevelingen baseert op wetenschap, rekening houdend met de standaarden en wensen van de gemeenschap”.

Volgens de pro-abortusorganisatie Plannend Parenthood wil Trump de focus van het agentschap verleggen. Medewerkster Dana Singiser noemt de tendens “onwaarschijnlijk gevaarlijk”. Zo is het voor hun gezondheid essentieel om transgenders te kunnen benoemen en kan de strijd tegen bijvoorbeeld het Zika-virus nooit gewonnen worden als er niet over foetussen mag worden gesproken.

Een woordvoerder van het departement Volksgezondheid doet het krantenbericht evenwel af als oneerlijk. “De stelling dat er woorden ‘verboden’ zijn, is een totaal verkeerde voorstelling van de discussies over de begroting.”

.

Nu in het nieuws