© BELGA

Dominante Van Aert smeert tegenstand meer dan een minuut aan in Namen, offday voor zieke Van der Poel

Wout van Aert heeft bewezen dat zijn sterke prestatie van gisteren niet zomaar uit het niets komt. De wereldkampioen verpletterde de tegenstand in de Wereldbekermanche in Namen en won met meer dan een minuut voorsprong op de tegenstanders. Mathieu van der Poel was ziek, kende een offday en finishte pas als derde. Toon Aerts was een knappe tweede.

Na zijn sterke Scheldecross van zaterdag waren alle ogen in Namen gericht op Wout van Aert, die voor een van de eerste keren dit seizoen een serieuze bedreiging leek voor Mathieu van der Poel. Tijdens zijn stage had Van Aert immers twee kilo gewicht verloren, altijd een leuk voordeel op een klimcross zoals die in Namen. Na vijf manches in de Wereldbeker stond de zegeteller van de wereldkampioen bovendien nog steeds op 1, vergeleken met 4 zeges voor grote concurrent Mathieu van der Poel. Redenen genoeg voor de wereldkampioen om met volle moed aan de wedstrijd te beginnen.

De start werd meteen ontsierd door een zware valpartij middenin het peloton, waarbij onder andere Klaas Vantornout, Tom Meeusen en Gioele Bertolini betrokken waren. Helemaal voorin nam Michael Vanthourenhout het vroege initiatief, terwijl Mathieu van der Poel een mindere start kende. Lang duurde het niet voor Wout van Aert daarvan profiteerde, want nog in de eerste ronde nam hij de kop en liet hij de andere deelnemers ter plekke: bij de eerste passage aan de finish reed hij al bijna twintig seconden voor de concurrentie uit.

Wereldbekerleider Van der Poel gaf zichzelf niet zomaar gewonnen en zette de achtervolging in, maar al snel bleek dat er weinig te beginnen was tegen de herboren wereldkampioen. Na enkele rondes volgde uit de mond van vader Adrie van der Poel al een verklaring voor het mindere presteren van zijn zoon: Van der Poel was afgelopen nacht ziek geworden en stond met een zware verkoudheid aan de start. Dat werd bevestigd door ploegleider Christophe Roodhooft, die claimde dat Van der Poel zelfs al enkele weken kampt met een terugkerende verkoudheid. Een verhaal dat op ludieke wijze werd onthaald bij een glunderende Niels Albert, de ploegleider van Van Aert: “Vandaag is het kouder, hé. Ik ben altijd de eerste geweest om te zeggen dat Mathieu de laatste maanden te sterk was, dan mag dat vandaag ook van Wout gezegd worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Halverwege de wedstrijd klom de voorsprong van de wereldkampioen al boven de minuut. In de achtergrond maakte Van der Poel enkele fouten en moest hij zelfs een sterke Toon Aerts even laten rijden. De twee zouden nadien elkaar gezelschap houden op ongeveer anderhalve minuut van de eenzame leider. Op niet zo grote afstand volgde een eveneens herboren Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), terwijl Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout duelleerden voor de laatste plaats in de top vijf.

Uiteindelijk viel er niks te beginnen tegen de suprematie van Wout van Aert, die weigerde het gaspedaal los te laten. Het zal de wereldkampioen, die de laatste maanden meermaals het mikpunt was van kritiek omwille van zijn mindere prestaties, ongetwijfeld een hart onder de riem steken. Van Aert won uiteindelijk met meer dan een minuut voorsprong op Toon Aerts. Mathieu van der Poel maakte in het slot nog een slipper, maar kon zijn derde plek wel nog redden. Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout bezorgden Marlux-Napoleon Games een knappe vierde en vijfde plek, Van Kessel werd zesde voor Marcel Meisen. Laurens Sweeck, Daan Soete en Quinten Hermans sloten de top tien af.

In het Wereldbekerklassement blijft Van der Poel leider met 455 punten, 75 punten meer dan Van Aert.

Tussenstand Wereldbeker:

1) Mathieu van der Poel - 455 punten

2) Wout van Aert - 380 punten

3) Toon Aerts - 334 punten

4) Michael Vanthourenhout - 310 punten

5) Corné van Kessel - 306 punten

6) Kevin Pauwels - 301 punten

7) Lars van der Haar - 291 punten

8) Quinten Hermans - 289 punten

9) Laurens Sweeck - 286 punten

10) Daan Soete - 264 punten

Meer sportnieuws