Plus size modellen mogen nog steeds niet op de cover (behalve ééntje)

Eerst het goede nieuws: in 2017 stonden er meer gekleurde vrouwen op de covers van toonaangevende modemagazines dan in 2016. Maar modellen met een maatje meer zijn nog steeds niet erg geliefd, blijkt uit het jaarlijkse diversiteitsrapport van modewebsite The Fashion Spot.

tib

De redactie van The Fashion Spot nam het afgelopen jaar 782 covers van modepublicaties zoals Vogue, Elle, ID, Allure, … onder de loep. 32,5 procent van die covers had een model met een niet-blanke huidskleur op de cover. Dat is een stijging met 3.3 procent tegenover vorig jaar. Goed, maar niet geweldig, want tussen 2015 en 2016 was er een stijging van 6.2 procent . 2017 is wel het eerste jaar waarin zowel de catwalk, de advertenties en de covers allemaal boven de grens van 30 procent uitsteken als het over casting van gekleurde modellen gaat.

Plus size is een moeilijker verhaal. Niet op de catwalk, waar afgelopen modeweken 93 plus size modellen in een modeshow mochten lopen. Wel in magazines: amper één procent van de modellen en beroemdheden op de cover had een kledingmaat groter dan 40. Dat komt in praktijk neer op acht covers van de 782. Vijf van die acht waren bovendien met het bekende plus size model Ashley Graham, die onder meer op de cover van Vogue en Elle mocht.

Ook vrouwen ouder dan vijftig zijn niet meteen oververtegenwoordigd: op amper 37 covers, goed voor 4.7 procent, stond een vrouw ouder dan vijftig. Vooral Nicole Kidman, die afgelopen zomer 50 werd, hielp met haar zes covers de statistieken vooruit.

Transgenders zijn ook nog niet helemaal doorgebroken in de modewereld: op amper vijf covers stond een transgender model. Wél erg populair op de covers: de zusjes Bella en Gigi Hadid, die samen 23 covers sierden.

Lees hier het volledige rapport van de Fashion Spot

MEER OVER Mode & Beauty